Menu Zavřít

Zrychlení s otazníkem

7. 8. 2003
Autor: Euro.cz

ADSL

PRAHA (oh) – Připojení k internetu prostřednictvím ADSL se od poloviny září zlepší. Český Telecom sice dodržel svůj slib zvýšení přenosových rychlostí, aniž by zdražil paušál (EURO 19/2003), zavedl však datový limit, po jehož překročení budou uživatelé platit další peníze. „Průměrného klienta se tento krok nijak nedotkne,“ je přesvědčen generální ředitel Telecomu Gabriel Berdár.
Základní varianta ADSL, která doposud umožňovala stahování a odesílání dat rychlostí 192, respektive 64 kilobitů za sekundu, se od 15. září zvýší na rychlost 512/128 kilobitů za sekundu při nezměněném měsíčním poplatku 1349 korun bez daně. Dražší varianta zrychluje ze 320/128 kbit/s na 1024/256 kilobitů za sekundu. Nová nabídka je však zároveň omezena datovým limitem deseti gigabajtů dat u základní verze a 20 GB pro rychlejší variantu. Desetigigová hranice představuje zhruba šestnáct zcela zaplněných kompaktních disků. Po překročení hranice musí uživatel zaplatit poplatek 399 korun a může přenést dalších deset gigabajtů dat. „Chceme zachovat stejné podmínky pro všechny klienty služby, a ne zvýhodňovat minoritu, která extrémně přetěžuje síť,“ vysvětluje Berdár důvod datového limitu (viz rozhovor na straně 60).
Ze statistik Českého Telecomu vyplývá, že 89,8 procenta zákazníků vysokorychlostního internetu se měsíčně vejde pod zmíněnou hranici, přičemž toto množství klientů generuje „jen“ 44,2 procenta provozu celého ADSL. „Provoz je eminentně zatížen právě těmi uživateli, kteří stahují více než deset gigabajtů měsíčně,“ dodává Berdár. Jiří Peterka ze sdružení Zástupci uživatelů internetu však soudí, že existence limitu bude odrazovat od využívání služeb vyvíjených pro vyskorychlostní internet. „Problém s přetěžováním linek intenzivními stahovači lze řešit ohleduplněji a laciněji, například v Nizozemsku má provider možnost omezit nebo ukončit službu zákazníkovi, který soustavně překračuje jeho individuální přístup,“ uvádí Peterka v článku na serveru Lupa.cz.
Přechod na rychlejší variantu je bezplatný, dosavadní modely bez datových omezení přestanou fungovat na konci letošního roku. „Pokud klient nemá o zrychlení zájem, může dál využívat službu v současné podobě a od příštího roku přejít na jinou variantu ADSL,“ navrhuje produktový ředitel Telecomu Miloš Mastník. Dominantní operátor slibuje, že na konci roku rozšíří portfolio vysokorychlostního internetu. Berdár tvrdí, že Telecom připravuje Telecom, který by měl být dostupný pro širší veřejnost. „V současnosti vyhodnocujeme technické a ekonomické parametry. Bude to ale zajímavá nabídka,“ řekl Berdár v rozhovoru pro týdeník EURO. Počet zákazníků ADSL vzrostl v červenci o třicet procent na 8270, každý týden zřizuje Český Telecom zhruba 500 nových přípojek.

Diagram (koláč):
Minorita majoritou
(statistika provozu ADSL)
Podle počtu uživatelů
množství zákazníků přenášející měsíčně do 10 GB dat 89,4 %
množství zákazníků přenášející měsíčně 10-20 GB dat 6,0 %
množství zákazníků přenášející měsíčně přes 20 GB dat 4,2 %

BRAND24

Podle objemu provozu
množství zákazníků přenášející měsíčně do 10 GB dat 44,2 %
množství zákazníků přenášející měsíčně 10-20 GB dat 21,3 %
množství zákazníků přenášející měsíčně přes 20 GB dat 34,5 %
Pramen: Český Telecom

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).