Menu Zavřít

Zrychlené znárodňování

15. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Venezuela

BRAND24

Venezuela urychlila tempo slibovaného znárodňování. V posledních dnech stačila s americkými investory podepsat tři smlouvy o odkoupení jejich podílů v tamních firmách, a pokračuje v cestě prezidenta Huga Cháveze k socialismu 21. století, jak nazývá svůj projekt „blahobytu pro všechny občany“.
Venezuelské úřady se minulé úterý dohodly na nákupu podílu, který má v jedné z firem americká energetická společnost CMS. Stát jí za podíl zaplatí asi 106 milionů dolarů. Vláda uzavřela podobnou dohodu i s americkým Verizonem, jenž drží téměř 29 procent akcií v CANTV. Chávez je za podíl ochoten zaplatit 572 milionů dolarů. Už předtím se dohody dočkala také další energetická společnost AES, jíž za díl v Electricidad de Caracas - jedné z prvních firem určených Chávezem ke znárodnění - zaplatí Venezuela 750 milionů dolarů. Pak Američané odejdou.
Podpis smluv přichází sotva dva týdny poté, co parlament udělil Chávezovi zvláštní pravomoci, jež mu umožňují po dobu osmnácti měsíců vládnout na základě dekretů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).