Menu Zavřít

Zpochybněné miliardy

9. 1. 2004
Autor: Euro.cz

Krach Plzeňské banky ing.

BRAND24

PRAHA (ty) - Investiční společnost Akro, největší věřitel Plzeňské banky (PB), se nedostala do věřitelského výboru zkrachovalé banky. Její miliardovou pohledávku zpochybnila konkursní správkyně Luďa Šabatová a platnost pohledávek musí potvrdit až soud.
Do čela tříčlenného věřitelského výboru byl zvolen Fond pojištění vkladů. „Neměli jsme možnost o složení výboru hlasovat ani do něj být zvoleni. Jako největší věřitel by jsme tam z principu měli být,“ uvedl ředitel Akra Vít Vařeka. Při přezkumu, který proběhl před Krajským soudem v Plzni počátkem ledna, bylo nakonec popřeno 20 ze 1150 dílčích pohledávek v souhrnné výši 2,16 miliardy korun. „My teď podáme žalobu na určení existence těchto pohledávek,“ řekl Vařeka.
O vzniku pohledávky Akra vůči Plzeňské bance rozhodl soud 10. března loňského roku. Podle rozsudku Plzeňská banka v roce 1997 zanedbala funkci depozitáře bývalých C. S. Fondů, které nyní Akro spravuje, a umožnila tak odčerpání prostředků z fondu. Po neúspěšných jednáních s Akrem o řešení závazku poslalo PB její vedení v dubnu minulého roku do konkursu. Majetek Plzeňské banky dosahuje zhruba 1,26 miliardy korun, většinu jejích aktiv tvoří likvidní státní dluhopisy. Stoprocentním vlastníkem Plzeňské banky je zkrachovalá Agrobanka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).