Menu Zavřít

Zpátky do Ruska

12. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Škoda Holding

BRAND24

PRAHA (foj) – Společnost Škoda Holding chystá mohutnou expanzi do Ruska. „Tento region je jedním z hlavních cílů,“ potvrdil týdeníku EURO Petr Pudil, člen představenstva firmy Appian Group, majitele plzeňských strojíren. Škoda Holding se chce zaměřit především na dodávky náhradních dílů pro lokomotivy a nových strojů pro ruské železnice.
„Rusové nebudou chtít, abychom jim jen dováželi hotové české výrobky, ale budou žádat ruský produkt,“ uvedl pro týdeník EURO generální ředitel Škody Holding Martin Roman. Firma proto hodlá založit s ruskou stranou společný podnik, kde se odehraje většina výroby nových lokomotiv. „Určitá část je ovšem taková specialita, že se z ekonomického pohledu nevyplatí jejich výroba v Rusku,“ dodal Roman.
Dobře informované zdroje hovoří o tom, že Škoda Holding s ohledem na dobré vztahy ještě z dob před rokem 1989 může v Rusku získat kontrakty minimálně za několik stovek milionů korun. Mimo jiné i díky referencím z již dodaných více než 2500 elektrických lokomotiv. Škoda navíc dodala hlavní komponenty pro modernizaci prvních 100 lokomotiv ČS – 2.
U lokomotiv aktivity Škody Holding v Rusku nekončí. Dceřiná společnost Škoda JS vyhrála tendr na generálního dodavatele závodu pro zpracování zemního plynu v Komské republice v celkové hodnotě 100 milionů eur. Jde o jeden z největších českých podniků v Rusku za poslední roky. Stavba by měla být hotova v červnu příštího roku.
„V pátek 19. prosince zveřejní Škoda Holding svoji rozvojovou strategii,“ sdělil Pudil. V ní vedení tuzemské strojírenské jedničky oznámí i to, které dceřiné společnosti ve skupině zůstanou, a které naopak prodá. O které firmy se bude jednat, Pudil neřekl. „Počkejte si do pátku,“ reagoval.
Obrat Škody Holding za prvních devět měsíců letošního roku dosáhl 9,2 miliardy korun a zisk před zdaněním 209 milionů korun. V porovnání se stejným obdobím loňského roku navíc za prvních letošních devět měsíců stoupla hodnota zakázek o 32 procent, a to ze sedmi na 9,3 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).