Menu Zavřít

Znovu zrušené licence

14. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Digitální televize

BRAND24

PRAHA (oh) – Přesně týden poté, co Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí Rady pro rozhlasové televizní vysílání (RRTV) o udělení šesti licencí pro digitální televizní vysílání, se situace opakovala. Tentokrát soud vyhověl žalobě společnosti Galaxie sport, která byla jedním z neúspěšných žadatelů při rozdělování licencí letos na jaře. Galaxie sport je majetkově spřízněná se společností CET 21, která provozuje televizi Nova a jejíž žalobě vyhověl pražský městský soud jako první ze šesti soudních napadení na rozdělení licencí (EURO 37/2006).
Soud uznal námitky Galaxie Sport týkající se chyb a nedostatků v rozhodnutí rady. „Rozhodnutí RRTV je naprosto nedostatečné a pro nedostatek důvodů nepřezkoumatelné,“ citovala agentura ČTK rozhodnutí soudu. „Lepší než postupovat takovýmito válečnými cestami by bylo sejít se u jednoho stolu a dohodnout se,“ reaguje Jiří Balvín, předseda Asociace digitálních televizí (ADT). Ta sdružuje Barrandov TV, Febio TV, Óčko, RTA, TV Pohoda a Z1, tedy televize, které byly při jarním rozdělování licencí úspěšné. Dodal, že digitalizace televizního vysílání se může zpozdit i o několik let, znepokojeni jsou prý i investoři a akcionáři firem, jež stojí za projekty nových kanálů.
Zdeněk Duspiva, šéf Národní koordinační skupiny pro digitalizaci, však stále věří, že proces „přepínání“ televizního signálu z analogového na moderní digitální nebude zpožděn. „Nyní se čeká na rozhodnutí soudů v dalších čtyřech obdobných kauzách. Věřím, že v případě rychlého průběhu může být vše vyřešeno do konce roku,“ řekl Duspiva týdeníku EURO.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).