Menu Zavřít

Znovu nezapsáno

30. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Konkurz na Agrobanku

Soud opět zamítl zapsat do obchodního rejstříku prodej části Agrobanky, na jehož základě vznikla česká GE Money Bank. Ve středu 21. března Městský soud v Praze konstatoval, že „předmětnou smlouvu nelze považovat za smlouvu o prodeji části podniku, a předpoklad pro provedení zápisu do obchodního rejstříku tedy nebyl naplněn.“
GE Capital Bank (dnešní GE Money Bank) koupila v roce 1998 od nuceného správce takzvanou zdravou část Agrobanky. S prodejem nikdy nesouhlasili akcionáři Agrobanky a po celou dobu zpochybňují platnost kupní smlouvy. Soudy zatím dávají za pravdu akcionářům Agrobanky, a nikoliv České národní bance (ČNB) a GE Money Bank, když odmítají prodej zapsat do obchodního rejstříku s odkazem na různé důvody svědčící pro neplatnost této smlouvy.
V rozsudku, jehož kopii má týdeník EURO k dispozici, je zajímavé a jednoznačné i stanovisko Městského státního zastupitelství. Podle něj je „předmětná smlouva pro chybějící atributy neplatná.“ Soudkyně Jarmila Zemánková dle rozsudku smlouvě vytýká, že v ní „chybí závazek kupujícího převzít závazky prodávajícího související s částí podniku“, že v ní „nebyl zcela jednoznačně vymezen předmět prodeje“ a že „převáděnou část podniku, tedy novou Agrobanku, netvoří samostatná organizační složka, nýbrž je představována toliko pasivy a aktivy bez dalších složek podnikání.“ A bez bližšího upřesnění ještě konstatuje: „Soud shledal i další důvody pro neplatnost předmětné smlouvy.“
Agrobanka Praha, jak jako první informoval server týdeníku EURO, směřuje do konkurzu. Návrh má být k soudu podán v nejbližších dnech. Menšinoví akcionáři Agrobanky očekávají, že správce poté zahrne do konkurzní podstaty i GE Money Bank. Ta se proti tomu hodlá bránit vylučovací žalobou.

BRAND24

Mimořádná valná hromada Agrobanky, jež proběhla v pátek 30. března, vzala na vědomí zprávy likvidátora a dozorčí rady, že jednání s GE Money Bank a s ČNB byla neúspěšná, že Agrobanka je předlužená a že tedy nezbývá jiný postup než podání návrhu na prohlášení konkurzu. Těsně před začátkem mimořádné valné hromady proběhlo poslední neúspěšné jednání zástupců akcionářů Agrobanky se zástupci GE Money Bank. Předseda Sdružení minoritních akcionářů Agrobanky Jiří Kellner uvedl, že po GE požadovali zaplatit 850 milionů korun, a že její američtí zástupci to odmítli.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).