Menu Zavřít

Změna startu

7. 1. 2002
Autor: Euro.cz

ČMZRB

BRAND24

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) je již od roku 1992 integrální součástí systému státní podpory podnikatelského prostředí. Letošní hospodaření zakončila již po šesté v řadě ziskem, který se má podle předběžných výsledků pohybovat nad částkou 400 milionů korun.
Se svojí současnou bilanční sumou 55 miliard korun se ČMZRB řadí mezi středně velké banky. Za prvních jedenáct měsíců minulého roku byla prostřednictvím banky udělena podpora malému a střednímu podnikání ve výši 1,84 miliardy korun. Poptávka přitom převýšila nabídku o 800 milionů. ČMZRB si proto mohla vybírat, a klást tak mnohem vyšší nároky na subjekty žádající o podporu. Jak sdělil týdeníku EURO generální ředitel ČMZRB Ladislav Macka, každý je posuzován standardními metodami, které používají komerční banky pro hodnocení zájemců o úvěry. I přesto se však občas stává, že adresát podpory není schopen dostát svým závazkům vůči ČMZRB. Banka loni rovněž poskytla záruky na úvěry ve výši 2,292 miliardy korun a 600 milionů korun vlastních úvěrů. Podnikatelé získali v uvedeném období příspěvky na úroky ve výši 360,7 milionu korun.
Aktivity banky se neomezují pouze na podporu podnikání. Počátkem loňského roku totiž ČMZRB převzala od tehdejší Konsolidační banky program na financování dopravní infrastruktury a vodohospodářských staveb. V listopadu byl zase nastartován program na podporu oprav bytů panelových domů. Zatím se rozhodlo o opravě téměř dvou tisíc bytů. Velkým úspěchem loňského roku bylo vytvoření úvěrové linky na banku Kreditanstalt für Wiederaufbau, která disponuje AAA ratingem zaručujícím nejvýhodnější přístup ke zdrojům. Z tohoto zdroje lze čerpat více než půl miliardy korun na podporu malého a středního podnikání. V této souvislosti rovněž dochází ke změně v programu Kredit, kde bude za určitých okolností možné čerpat úvěr až do výše osmi milionů korun místo dosavadních čtyř.
Pro rok 2002 připravila ČMZRB některé úpravy ve svých programech. Nejvýznamnější z nich je změna náplně programu Start, určeného pro začínající podnikatele. Ten byl původně připraven pouze pro osoby, které byly propuštěny ze zaměstnání v rámci omezování hutní výroby. Počínaje letošním rokem se včak toto omezení ruší. Každý uchazeč bude nově muset projít přípravným kursem pro podnikání a v jeho závěru obhájit svůj podnikatelský záměr. Pak mu bude vystaveno osvědčení, které přiloží k žádosti o úvěr. V průběhu roku 2002 by měl být rovněž představen nový program, jenž nahradí zrušený program Hranice.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).