Menu Zavřít

ZMĚNA JE ŽIVOT

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

K u r s o v n í     l í s t e k

Podstatné změny čekají od nového roku kursovní lístek České národní banky. Po zavedení eura v západoevropské jedenáctce z něj vypadnou dotčené národní měny a podnikovým účetním nastanou starosti.

Kursy měn zemí, které se účastní Evropské měnové unie, totiž Česká národní banka nebude od Nového roku vyhlašovat jako kursy, ale jako pouhé přepočítací poměry, jejichž význam bude spíše orientační, tedy nebudou použitelné v účetnictví.

Samotný kursovní lístek bude mít dvě části. V první budou skutečné kursy celkem sedmnácti měn, především dolaru, eura, libry, dánské koruny a dalších měn stojících mimo euro. Tento kurs bude získáván jako dosud z devizového trhu.

Ve druhé části budou zmíněné přepočítací poměry měn podílejících se na euru. Podniky budou muset přepočítat své pohledávky v dotčených měnách důsledně na euro podle přepočítacího koeficientu zaokrouhleného na šest desetinných míst, který Evropská centrální banka určí 31. prosince.

BRAND24

Kursovní lístek bude Česká národní banka nadále oficiálně zveřejňovat v servisech Reuters, Bloomberg a Dow Jones Telerate.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).