Menu Zavřít

ZLATÁ MĚNÍ BARVU

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

AB Barrandov

Filmaři po prvním kole boje o zachování zlaté akcie, jež státu umožňuje dohlížet na zprivatizovaná filmová studia AB Barrandov, odešli s vítězstvím. Většinový vlastník filmového podniku, Moravia Steel, nakonec návrh na zrušení akcie se zvláštní mi právy stáhl minulý čtvrtek z programu mimořádné valné hromady.

Představitelé Moravia Steel i nadále tvrdí, že se musí proměnit forma zlaté akcie, protože nemá v současné legislativě právní oporu. Na tom trvá i blíže neurčený kanadský investor, který má zájem o čtyřpětinový balík akcií Barrandova. Advokát Vladimír Jablonský ve svém rozboru tvrdí, že ustanovení o zlaté akcii nemají v Obchodním zákoníku op oru a je třeba je ze stanov vypustit.

BRAND24

Díky zlaté akcii může stát blokovat nakládání s pozemky a nemovitostmi, prodej společnosti, pokud by nový vlastník nechtěl rozvíjet filmovou produkci, a také garantuje úhradu zbylé části ceny za privatizovaný majetek. Mluvčí Českého fondu Pavel Strnad uvedl, že zrušení tohoto cenného papíru by bylo v rozporu se schváleným privatizačním projektem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).