Menu Zavřít

Zentiva mění strukturu

5. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Farmaceutický průmysl

BRAND24

Největší tuzemský výrobce léků společnost Zentiva se rozštěpila po mimořádné valné hromadě konané v Amsterodamu. Nejvyšší vedení a téměř tři stovky administrativních pracovníků se přesunulo do nově založené společnosti Zentiva Group, a. s. Ta se stane novou centrálou skupiny. Vzhledem ke vzdálenosti od Česka se mimořádné valné hromady zúčastnil 32,2procentní podíl z celkového vydaného základního kapitálu Zentivy.
„Změna struktury umožní lépe řídit finanční toky mezi jednotlivými státy a také přímější vedení s jasnou zodpovědností za hospodářské výsledky,“ uvedla firma.
Současně se změnou struktury management definitivně odmítl nabídku převzetí od největšího akcionáře Zentivy společnosti Sanofi-Aventis. „Nabídka Sanofi neodpovídá jedinečné strategické pozici, kterou jsme v sektoru generik za poslední tři roky v regionu střední a východní Evropy vybudovali. Neodráží ani významné zlepšení provozní a finanční výkonnosti Zentivy ani náš růstový potenciál, jež se promítly v našich silných výsledcích za první pololetí roku 2008,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva Jiří Michal. Sanofi-Aventis nabídla odkup společnosti jako reakci na nabídku převzetí od skupiny PPF Investments, která ji později stáhla. Nabídka Sanofi je platná až do 19. září, firma do té doby může nabízenou cenu zvýšit. „Nabídka Sanofi je zhruba na úrovni tržní ceny. Akcie by ale dříve nebo později měly zlepšení hospodaření reflektovat, a proto bych nedoporučil na nabídku Sanofi reflektovat,“ říká analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.
Šéf Zentivy Michal se dle svých slov v nejbližších dnech pustí do jednání s akcionáři firmy a pokusí se jim vysvětlit, proč za nejlepší alternativu považuje udržení samostatnosti podniku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).