Menu Zavřít

Zdroj dalších příjmů

13. 2. 2004
Autor: Euro.cz

Rekreační objekty

Praha (men) – Až na tisíc korun za den se může vyšplhat pronájem chalupy, chaty či bytu v příhraničních lyžařských střediscích a lázních. K nejatraktivnějším místům patří Špindlerův Mlýn, Harrachov, Janské Lázně, Karlovy Vary a Český Krumlov. Zájem cizinců o pronájem rekreačních objektů se zvyšuje každou sezonu. „Oproti roku 2000 registrují specializované realitní kanceláře nárůst až o pětinu. Stabilně pronájmy svých chalup nabízí zhruba pět procent Čechů,“ říká Petr Wimmer, majitel realitní kanceláře Palladium Reality.
Za posledních patnáct let se trend v rekreačním bydlení dvakrát otočil. Po roce 1989 se zájem o rekreační objekty podstatně snížil. Od poloviny devadesátých let ovšem došlo k výrazné změně. Mezi nejčastější zákazníky Čechů, kteří pronajímají své rekreační objekty, patří Poláci, Němci a Holanďané. „Zákazníci z Polska patří k vyšší sociální vrstvě. Klienti z Německa jsou rozvrstveni od nezaměstnaných až po velmi dobře postavené hosty. Příjmově nejstabilnější jsou Holanďané, nerozhazují, ale ani nešetří za každou cenu,“ tvrdí Eva Zbrojová z harrachovského informačního centra.
Ceny nájmů jsou závislé nejen na lokalitě, ale i na sezoně. V Karlových Varech přijde po celý rok ubytování v privátu na 400 korun za noc, v lyžařských centrech může ale mimo sezónu cena spadnout až na 200 korun.

Kolik vydělá chalupa
Město - Cena ubytování za jednu osobu na noc

CONTENT24

  • Český Krumlov 700 – 1000
  • Karlovy Vary 400
  • Krkonoše
  • lyžařská centra 400 - 500
  • ostatní lokality 250 - 350
  • Liberec - Jizerské hory 300 - 400

Pramen: regionální infocentra a realitní kanceláře

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).