Menu Zavřít

Zbytečné lži

16. 9. 2015
Autor: Redakce

Nadějí na nový ekonomický růst Německa jsou přicházející imigranti, prohlásil v rozhovoru pro Süddeutsche Zeitung šéf Bundesbanky Jens Weidmann a zopakoval tak mantru, k níž se podle všeho upínají četní politici. Leč činí tak nějak jaksi bez jakýchkoli ověřitelných argumentů. Nicméně Weidmann míval kdysi v Bundesbance kolegu, který ta tvrdá data dal na stůl oproštěn od politické korektnosti a byl za to označen za nácka a pranýřován.

Ten pán se jmenuje Thilo Sarrazin a jeho kniha Německo páchá sebevraždu je plná tabulek a porovnání. A ta čísla jsou velmi jednoznačná: „U muslimských imigrantů zjišťujeme podprůměrnou účast na výdělečné činnosti. Jen 33,9 procenta z nich zajišťuje převážnou část jejich obživy povolání a výdělečná činnost. U obyvatelstva bez migračního pozadí je to naproti tomu 43 procent. Tento rozdíl by byl ještě dramatičtější, kdyby nám existující data umožnila provést statistiku podle věkového složení. Mezi německým obyvatelstvem je totiž podíl lidí v důchodovém věku mnohem vyšší.“

Má to své důvody nejen v náboženství, ale i vzdělání a vzdělatelnosti této populace. A opět tvrdá Sarrazinova data. „Jen dvanáct procent Němců bez migračního pozadí a 14 procent přistěhovalců německých národnostních menšin nemá ukončené žádné alespoň středoškolské vzdělání, zato 20, respektive 17 procent z nich má vysokoškolské vzdělání.


Přečtěte si: Počty běženců v Německu překonají očekávaných 800 tisíc


Naproti tomu z tureckých státních příslušníků nemá v dané věkové skupině ukončené profesní vzdělání (alespoň odborné učiliště) 54 procent a pouze dvě procenta z nich má vysokou školu. Špatná situace je i mezi Němci tureckého původu. Třetina z nich nemá vzdělání potřebné pro výkon povolání a jen deset procent z nich má vysokou školu.“

Věří někdo, že syrská, eritrejská a afghánská populace je v průměru vzdělanější a pracovitější, než turecká? Mimochodem původně ještě sekulárnější, než jsou dnes oni sekulární Syřané. Takže ten příslib budoucího růstu technologicky vyspělé země je tak trochu nezvěstný. A Weidmann i další, by si mohli odpustit tyto zbytečné lži.

eurokomentáře


Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Kvóty nezodpovědnosti

Pavel Páral: Malý aperitiv před velkým obědem

BRAND24

Za Živnobanku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).