Menu Zavřít

ZBAVEN DOZORU

18. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Trend

Královéhradecký státní zástupce Vladislav Kusala, odvolaný z funkce náměstka krajského státního zastupitelství, už nebude smět dohlížet nad vyšetřováním údajného vytunelování fondu Trend. Krajská státní zástupkyně Renáta Vesecká ho totiž podezřívá z e soukromých styků s lidmi spjatými s kauzou a z toho, že byl od nich obdarován zájezdem do USA.

Kusala tato obvinění odmítá a je přesvědčen, že se stal obětí předem plánované kampaně. U zrodu kauzy by mohla podle jeho slov mimo jiné stát právní poradkyně Michaela Kocába Jirková. Ten ve vyšetřování machinací kolem Trendu vystupoval jako s vědek a fond založil. Jirková údajně Kusalovi nabídla pomoc při hledání studijních možností v USA pro jeho děti. „Nabídla nám osobně se do té školy podívat, upřesnil Kusala. Tato cesta se neuskutečnila. Odvolaný to za střet zájmů nepovažuje, a le jeho nadřízená pokládá takový postup za nesprávný, protože může zpochybnit objektivitu státního zástupce. Z výsledků šetření vyvodila Renáta Vesecká tedy kárné provinění.

BRAND24

V případě vytunelovaného fondu Trend je stíháno sedm obviněných, kteří měli způsobit více než miliardovou škodu. Šéf fondu Miroslav Hájek byl z dvouletého vazebního pobytu propuštěn loni v únoru.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).