Menu Zavřít

ZÁZRAČNÁ OKNA

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Pilkington

BRAND24

New York (NYT) – K nejméně oblíbených domácím činnostem patří mytí oken. Britský výrobce skel Pilkington však tomu chce učinit konec. Na americký trh se rozhodl ve velkém uvést okna, která se budou čistit zcela sama. Poprvé byl tento technologický „zázrak představen v únoru v Británii a poté se začal v omezených sériích testovat v Irsku a Rakousku.
Pilkington však nejspíš dlouho nezůstane jediným, kdo taková skla nabízí. Pittsburský výrobce skel PPG Industries pracuje na vlastní technologii, která ukončí trápení se šmouhatými skly, a první okna s jeho skly by se na trhu měla objevit co nevidět. Na své verzi samočisticích oken pracuje i několik japonských firem.
Samočisticí okno, které u Pilkingtonu pojmenovali Activ, bude jen o pětinu dražší než běžné okno. Někteří skeptici ale říkají, že tato okna budou využívat stavební firmy k tomu, aby zvýšily ceny svých staveb. „Nedokážu odhadnout, kolik lidí si hned začne vyměňovat svá okna, ale mnoho to nejspíš nebude, uvedl tiskový mluvčí Asociace výrobců mýdel a čisticích prostředků Brian Sansoni. Další názory poukazují na to, že lidem až tak nevadí mít špinavá okna a klidně si je taková ponechají, ačkoliv je zřejmé, že propouštějí mnohem méně světla než okna čistá.
Základem technologie Pilkingtonu je vrstva z titanových oxidů. Když zaprší, naváže se na tyto oxidy voda a spolu se špínou steče v jednolité vrstvě dolů z okna. Nezanechá tak údajně žádné šmouhy. Vědci z Pilkingtonu tvrdí, že voda není úplně nezbytná. Bude–li okno nějakou dobu vystaveno slunečnímu záření, začnou vrstvy chemických látek reagovat a díky vlhkosti vzduchu se špína také odstraní.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).