Menu Zavřít

Zatajené smlouvy

14. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Hutnictví

BRAND24

PRAHA (pp) – Soutěž o Vítkovice Steel (VS) se zamotává. Své experty odvolala z due diligence společnost US Steel. Důvodem bylo, že v data room nebyly všechny podstatné dokumenty a vedení akciové společnosti Vítkovice je odmítlo předložit. Podle informací týdeníku EURO šlo o smlouvy Osinku s třetími stranami. Osinek dodává do VS surovinu a prodává hotové výrobky, za což platí zpracovatelský poplatek. V okamžiku převzetí novým majitelem tento zvláštní způsob provozního financování, nazývaný tooling, nahradí nový vlastník standardním provozním kapitálem, a ponese tudíž důsledky z výpovědí smluv Osinku s odběrateli vítkovické oceli. Bez znalosti smluv tak není nikdo schopen stanovit správnou cenu.
V tendru, z nějž musí mateřská akciová společnost vytěžit minimálně 2,4 miliardy korun, aby uspokojila věřitele ve vyrovnávacím řízení, je ještě státní Osinek, LNM Holding a Shiran. Je však otázkou, zda nakonec všichni podají nabídku. Podle zákulisních informací není zcela jistá nabídka od Shiranu a také viceprezident LNM Aditya Mittal před týdnem prohlásil, že nabídku teprve zváží. Pokud by v tendru zůstal jen Osinek, způsobilo by to značné potíže, protože by Úřad pro hospodářskou soutěž mohl považovat prodej Vítkovic Steel státnímu Osinku za formu státní pomoci a pro ni nemá Česká republika výjimku od Evropské unie. Úřad by potom musel prodej zakázat. To by vážně ohrozilo vyrovnání v mateřských Vítkovicích, a. s.
Podle informací týdeníku EURO však US Steel neztrácí ani po odchodu z tendru zájem o celé české ocelářství a během nejbližších týdnů by měla předložit vládě vlastní nabídku na odkup Vítkovic, Nové hutě i Vysokých pecí Ostrava. Tuto nabídku by měli Američané podávat spolu s Třineckými železárnami, s nimiž jsou dohodnuti na vytvoření konsorcia. Dohoda však zatím nebyla podepsána. Vláda zatím exkluzivně vyjednává o Nové huti s LNM Holding.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).