Menu Zavřít

Zaplatí věřitelům

8. 9. 2006
Autor: Euro.cz

LG.Philips Displays ing.

BRAND24

PRAHA (try) - Věřitelé hranické továrny LG.Philips Displays (LGPD) schválili firmou navržené vyrovnání. Do procesu vstupují pohledávky za 7,38 miliardy korun od 269 subjektů. „LGPD má podle plánu uhradit svým věřitelům 30 procent z jejich pohledávek do 30. listopadu 2007,“ oznámil jednatel a provozní ředitel společnosti René Sedlák. První finanční plnění se má uskutečnit v prosinci letošního roku.
Pohledávky budou řešeny buď v hotovosti, kapitalizací nebo kombinací obou možností. Peníze na úhradu má zajistit prodej majetku, zásob, materiálu a pokračující výroba klasických televizních obrazovek. Největším věřitelem firmy je mateřská společnost LG.Philips Holding, jejíž úvěry financoval syndikát bank vedených JP Morgan, druhým stát a třetím obchodní partneři.
Hranická továrna v současnosti intenzivně hledá nového strategického investora. S celkem 25 zájemci má již podepsánu dohodu o zachování důvěrných informací. „Vedení společnosti se vzhledem k velkému počtu uchazečů rozhodlo vyhlásit tendr. Výsledek by měl být znám na konci listopadu tohoto roku,“ uvedl Petr Smutný, ředitel poradenské firmy PricewaterhouseCoopers, jež připravuje restrukturalizaci společnosti.
Vážní zájemci pocházejí ze skupiny výrobců TV obrazovek, dále od firem z automobilového průmyslu souvisejících s aktivitami firmy Hyundai v ČR. Jako nejvhodnější varianta se však Smutnému jeví uchazeč z řad podnikatelů v oblasti nemovitostí, který by byl schopen vytvořit v Hranicích průmyslový park a přitáhnout do něj více investorů. Továrna LGDP by se pak mohla stát jedním z nájemníků v tomto areálu. Životnost výroby klasických obrazovek odhadují zástupci firmy ještě na dva roky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).