Menu Zavřít

Zaostřeno na displej

7. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Poctivý mobil pro každého, kdo netouží po smartphonu

Můj obecně pozitivní vztah k přístrojům kombinujícím ve svých funkcích vše od mobilu, rádia, přehrávače až po baterku dostal díky novému dítku od Samsungu ne-li přímo trhlinu, tak alespoň poněkud vyváženější rovinu pohledu. Uznávám, že kromě zanícených technofilů existuje i poměrně velká skupina uživatelů, kteří od mobilu vyžadují pouze pohodlné volání, od přehrávače pouze přehrávání hudby a baterku, která kromě svícení umí i něco jiného, bez mrknutí oka ignorují. K úplnému přechodu z běžných telefonů na smartphony sice zřejmě nikdy nedojde, pokud by ovšem všichni zástupci kategorie normální mobil vypadali a fungovali jako D800, neměl bych s tím sebemenší problém.
Na rozdíl od spíše pracovně zaměřených smartphonů je D800 stvořený pro vyznavače jednoduchosti a snadného použití. Od povedeného designu až po vynikající hudební přehrávač mobil potvrzuje hlavní cíl konstruktérů: pohodlné a nenáročné využití všech svých schopností. Hned po vybalení z krabice zaujme telefon líbivou, leskle černou vizáží, které dominuje obrovský displej. Z deseti různých mobilů položených na stole se váš pohled určitě stočí na D800, protože v zasunutém stavu displej zabere více než dvě třetiny plochy přístroje, což osmistovku spolehlivě vyčlení z davu. Kromě obřích rozměrů má displej vynikající rozlišení, podání barev i kontrast. Téměř čtrnáct centimetrů čtverečních zobrazovací plochy dává najevo, že časy hodnocení kvality a schopností mobilu tímto parametrem definitivně skončily, protože dříve či později se i levnější telefony začnou chlubit zobrazovači podobných kvalit. Opět se vývoj o kousek posunul a D800 aspiruje na titul telefon s nejlepším displejem na trhu.
Dalším výrazným prvkem je nerezové lemování, jež společně s pevným, na dotek příjemným plastem dodává telefonu punc bytelnosti. Konstrukce mobilu je řešena jako vysouvací a v zavřeném stavu jsou dostupné pouze základní ovladače: potvrzení nebo odmítnutí hovoru, navigační klávesy pro pohyb v menu a potvrzovací tlačítko. To má poněkud nelogickou funkci, protože pokud odemknete klávesnici a stisknete ho, telefon místo vstupu do nabídky spustí webový prohlížeč. Lze si na to zvyknout, ale standardní řešení to není. Vysunutí klávesnice ji automaticky odemkne, stiskem levého navigačního tlačítka se pak vstupuje do hlavní, poměrně jednoduché nabídky. Pohyb v ní umožňuje čtyřsměrová kolébková klávesa, v jejímž středu se nachází potvrzovací tlačítko. Plocha klávesy je bohužel příliš malá a zpočátku dá hodně práce a vzteku získat cit pro její ovládání. Na boku přístroje jsou umístěny pouze klávesy aktivující nahrávání videa a sloužící k ovládání hlasitosti hovorů.
Výtku ovšem rozhodně zaslouží atypický port, jímž se připojují sluchátka a nabíječka. Alespoň na sluchátka mohl výrobce pamatovat s klasickým konektorem typu jack, aby majitelé D800 nebyli odkázáni jen na sluchátka dodávaná. Takto totiž uživatel nemá na vybranou a v případě jakékoliv závady musí navštívit prodejce s originálním příslušenstvím. Jenže v roli hudebního přehrávače se D800 zřejmě příliš dobře cítit nebude i z důvodu absence slotu pro paměťové karty. Z hlediska prostoru pro hry, aplikace, fotografie a videa je vestavěných osmdesát megabajtů celkem dostatečných, ovšem pro poslech hudby to znamená tak jedno album, silně komprimované do formátu MP3.
Pro ty, kteří musejí být on-line čtyřiadvacet hodin denně, je v D800 přítomen webový prohlížeč. Na rozdíl od skvělé Opery v symbianových smartphonech se mu občas podaří rozhodit formátování stránek, ale jinak funguje celkem obstojně. Dobře zvládnutá je zejména práce se záložkami, které umožňují jednoduše načítat již navštívené stránky bez zbytečného a zdlouhavého zadávání adresy. Pozor ovšem na soukromí, hesla k webovému rozhraní e-mailů si telefon pamatuje a při navštívení stránky poskytovatele vás automaticky přihlásí.
Kalendář a plánovač v jednom má i díky skvělému displeji všechny funkce přehledně uspořádané. Navigace v událostech působí intuitivním dojmem a je uživatelsky přívětivá. Z ostatních aplikací jsou v D800 k dispozici poměrně standardní programy, jako kalkulačka, převodník měn, převodník světového času, stopky a další běžné sounáležitosti dnešních mobilů.
Ač tak na první pohled vypadá, D800 do kategorie smartphone nepatří. Nemá ambice stát se každodenním asistentem nejvytíženějších manažerů světa. Za co se D800 považovat může, je dobrý mobil pro všechny, kteří chytré telefony nechtějí. Pokud by mu Samsung kromě skvělého vzhledu nadělil i paměťové karty, aby z hudebního přehrávače nebyla jen zbytečná položka v menu, byl by pro své majitele ještě zajímavější.

Samsung D800
rozměry: 97 x 52 x 15 mm
hmotnost: 98 g
displej: 32 x 43 mm, 262 tisíc barev
paměť: 80 MB interní
rychlé SMS: T9, nezkracuje
fotoaparát: 1,3 MPx
podporované sítě: GSM 900/1800/1900 MHz
datové přenosy: GPRS, EDGE
cena: zatím nestanovena

Klady
+ design
+ webový prohlížeč
+ displej
+ rozměry
+ nízká hmotnost

BRAND24

Zápory
- nemá paměťové karty
- příliš malá směrová klávesa
- konektor sluchátek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).