Menu Zavřít

Zájem o Bulharsko

30. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Burza cenných papírů Praha

BRAND24

Burza cenných papírů Praha (BCPP) se zúčastní privatizace sofijské burzy. Během oficiální návštěvy Bulharska vedené Přemyslem Sobotkou - předsedou českého Senátu - oznámil oficiální zájem o transakci bulharské straně generální ředitel BCPP Petr Koblic. Bulharská vláda zveřejnila prostřednictvím ministerstva financí záměr nalézt strategického investora pro sofijskou burzu a nabídla k privatizaci její 44procentní podíl. Dalších 46 procent patří investičním a komerčním bankám, deset procent je rozptýleno mezi drobné akcionáře. O podíl mají také zájem vídeňská, německá a varšavská burza. Interes projevila i skandinávská OMX.
„V rozvíjejícím se bulharském trhu spatřujeme potenciál. Sofijská burza je momentálně ve fázi, kdy stojí před celou řadou procesů a úkolů, jimiž v nedávné době musela projít i burza v Praze. Právě takto získané zkušenosti jsou naším know-how, které může jen obtížně nabídnout jiný subjekt, jenž obdobnou etapou neprošel,“ míní Koblic.
Jedním z hlavních kritérií při volbě strategického investora bude schopnost zajistit konkurenceschopnost bulharského trhu a garantovat rozvoj sofijské burzy. Koblic dodává: „Pražské burze pomohl náš vlastní obchodní systém, který kromě standardního způsobu obchodování nabízí i obchodování za účasti tvůrců trhu. Právě jejich činnost má na fungování burzy obrovský vliv a přináší tolik důležitou likviditu. Jsem přesvědčen, že využití stejné logiky by přineslo bulharskému trhu kýžené výhody.“
Objem akciových obchodů na pražské burze dosáhl v roce 2006 hodnoty 30,9 miliardy eur; tržní kapitalizace akciového trhu činila 57,9 miliardy eur. Sofijská burza dosáhla ve stejném roce na akciovém trhu objemu 1,7 miliardy eur při tržní kapitalizaci ve výši 7,8 miliardy eur.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).