Menu Zavřít

Zadrhnuté převody

28. 7. 2005
Autor: Euro.cz

MO ČR

BRAND24

PRAHA (bor) - Předčasně se těšily některé obce a města na armádní majetek. Vláda schválila v březnu převody nemovitostí za 1,5 miliardy, jenže starostové si stěžují, že kasárna a pozemky dodnes nemají. Ministerstvo obrany jim prý pomalými převody komplikuje plány. Mluvčí ministerstva Jan Pejšek tvrdí, že při přípravě smluv úřad často narazí na náležitosti, které je nutné dohledat a vyřešit. Zatím se ministerstvu podařilo předat majetek městu Terezín, ostatní prý vyřizuje postupně. „Ministerstvo urgujeme, ale bezvýsledně. V březnu nám zástupci vojáků tvrdili, že je vše zpracované, připravené, a do čtrnácti dnů se můžeme těšit na darovací smlouvu,“ říká starosta Drhovic František Vršek, který o kasárna požádal v roce 2003. Dodal, že někteří zájemci o pronájem prostor už čekání vzdali. „Přišli jsme o podnikatele, který tam chtěl šít sportovní oděvy. Zaměstnal by padesát lidí,“ uvedl Vršek. Obává se, že objekty kasáren s evidenční hodnotou vyšší než 250 milionů korun by další zimu bez péče a zabezpečení nemusely přežít. Převod majetku popohání i starosta moravského Šternberka Petr Skyva. Zatím bezvýsledně. Město by mělo získat Nálepkova kasárna, jejichž evidenční hodnota přesahuje 90 milionů korun. „Strašně nám to komplikuje život. Vím jen, že armáda prodloužila bezpečnostní službě, která objekt střeží, smlouvu o další dva měsíce,“ říká starosta. Radnice plánuje zřídit ve dvacetihektarovém areálu průmyslovou zónu, na kterou by chtěla získat dotaci z fondů Evropské unie. „Naštěstí jsme zjistili, že o peníze můžeme zažádat, přestože zatím nejsme vlastníky objektu,“ dodal Skyva. O budoucím využití skladů, jejichž hodnotu armáda vyčíslila na 117 milionů korun, zatím kvůli pomalému převodu nerozhodla obec Šenov u Nového Jičína. Zájemce má, ale čeká, až bude zapsána v katastru nemovitostí jako vlastník. Pejšek z ministerstva obrany tvrdí, že tyto tři obce by se měly dočkat do října.
Armádu naopak chválí starosta bývalého vojenského městečka Terezín Jan Horníček. „Ministr Karel Kühnl nás několikrát navštívil, a co slíbil, to ministerstvo dodrželo,“ uvedl spokojený starosta, který už disponuje několika stavbami a krytou jízdárnou.
Od října roku 2003 do března letošního roku schválila vláda bezúplatný převod sedmi celků nepotřebného nemovitého armádního majetku na kraje, města či obce. Celkem se jedná o 168 objektů a areálů v účetní hodnotě zhruba 11,5 miliardy korun. „Z tohoto počtu již byly více než dvě třetiny převedeny na nového nabyvatele, na ostatních se pracuje,“ doplnil Pejšek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).