Menu Zavřít

Žádný nával

6. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Obnova 2002

BRAND24

PRAHA (mch) – Z programu Obnova 2002 by mohly být tento týden uvolněny první peníze pro malé podniky postižené letošními povodněmi. V programu financovaném fondem PHARE je k dispozici 150 milionů korun, maximální úvěr pro podnik s maximálně 50 zaměstnanci a limitem tržeb 250 milionů ročně činí milion korun. Úvěr je úročen diskontní sazbou ČNB a je splatný do pěti let. Letos se půjčka neúročí a první splátku lze odložit až o tři čtvrtletí.
Přes tyto fešácké podmínky není dosavadní zájem valný. Předseda pražské hospodářské komory Petr Kužel uvádí, že v hlavním městě se do programu zatím přihlásilo 80 firem. „Jednak je zde zřejmě souvislost s tím, jak dlouho trvalo státním orgánům schvalování programu před jeho faktickým spuštěním (1. října – pozn. EURO). A zejména po odstartování nebylo využito všech možností, jak informaci o programu dostat k potenciálním zájemcům – například inzerce a podobně,“ tvrdí Kužel.
Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vladimíra Říhová říká, že program byl avizován už v srpnu, do října se ale muselo čekat na potvrzení financování z obrátkového fondu PHARE. Milan Pokorný z Agentury pro rozvoj podnikání, která je pověřena realizací programu, připouští, že dosavadní počet 200 zájemců z celého státu zaostává za očekáváním. Tvrdí však, že u obdobných programů obecně bývá začátek rozpačitější a zájem se zvyšuje poté, co program začne fungovat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).