Menu Zavřít

Žádné oddlužení

21. 6. 2002
Autor: Euro.cz

Nová huť

BRAND24

PRAHA (pp) – Na rozdíl od původních předpokladů stát Novou huť (NH) při předávání společnosti LNM neoddluží. Vyplývá to ze smlouvy, kterou s investorem uzavřel minulý týden Fond národního majetku. Model transakce je extrémně výhodný pro nového majitele. Ten totiž zaplatí za 52,25 procenta akcií NH šest milionů dolarů. Tři miliony dolarů ho bude stát dalších patnáct procent akcií, které jsou nyní zablokovány vzhledem ke sporu státu s původní privatizační společností Petrcíle. Kromě toho LNM odkoupí od České konsolidační agentury její pohledávky vůči NH ve výši 3,8 miliardy korun za 10,8 milionu dolarů (345 milionů). ČKA se zároveň zaváže, že vyplatí držitele obligací v hodnotě jedné miliardy korun plus naběhlé úroky.
Pohledávka, kterou LNM získá, má být přeměněna na podřízený dluh s desetiletou splatností. Z toho vyplývá, že NH vyplatí za deset let svému vlastníkovi 3,8 miliardy korun plus naběhlý úrok. Původní předpoklady počítaly s tím, že pohledávka bude kapitalizována, čímž by se smazal dluh a Nová huť by nemusela nic vyplácet. Tato situace znamená, že samotná NH bude nadále předlužena a těžko bude moci čerpat bankovní úvěry. Financování hutě se tak má zřejmě odehrávat přes mateřskou společnost. Ta se ve smlouvě zavazuje, že navýší základní jmění celkem o 32 milionů dolarů (jedna miliarda Kč). LNM nejprve splatí 25 milionů USD a do šesti měsíců od převodu akcií potom dalších sedm milionů. Kupec na základě smlouvy zamýšlí plnit program kapitálových investic v NH v celkové výši 350 milionů USD. Závazné investice však dosahují částky pouze 242 milionů investic během deseti let. Z toho nejméně sedmdesát procent má být investováno v Moravskoslezském kraji. Tyto prostředky budou hrazeny ze zdrojů NH a pouze v případě, že na to nebude mít podnik peníze, zajistí LNM na investice úvěr za obvyklých obchodních podmínek.
Kromě toho by LNM měl poskytnout Nové huti pětiletý nezajištěný revolvingový úvěr ve výši deseti milionů dolarů a zajistí poskytnutí dalšího úvěru ve výši 23 milionů dolarů. Tento úvěr má být zajištěn majetkem Nové huti.
LNM se také zavazuje, že po dobu pěti let bude členem dozorčí rady zástupce státu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).