Menu Zavřít

Za pět minut kolaps

4. 3. 2011
Autor: Euro.cz

Státní správa a telekomunikace

CONTENT24

To, co týdeník EURO před týdnem předpokládal, se zcela naplnilo. Ministerstvo vnitra nestihlo včas uzavřít rámcové smlouvy pro připojování úřadů k internetu a volání přes pevné linky. Stávající kontrakty se čtyřmi operátory (Telefónica O2, GTS Novera a konsorcium T-Systems a ČD Telematika) tak bez náhrady vyprší 28. března. Vnitro se mezitím snaží zoufale vyhnout hrozící mezinárodní blamáži a podniká nestandardní kroky, které balancují na hraně zákona.
Týdeník EURO získal dokument, kterým ministerstvo oznamuje všem institucím sdruženým v KIVS (Komunikační infrastruktura veřejné správy), že se pokusí prodloužit stávající prováděcí smlouvy na jednotlivé služby. Johnův resort přitom riskuje, že tento krok napadne některá z dalších firem, které se chtějí do KIVS také dostat. „Jakkoli je zadavatel absolutně přesvědčen, že se žádného pochybení nedopustil, je v tuto chvíli nucen reagovat na riziko, že se nepodaří uzavřít příslušné nové smlouvy, kdy končí platnost stávajících. Ministerstvo proto nyní činí kroky k prodloužení prováděcích smluv na jednotlivé telekomunikační služby na nezbytně nutnou dobu, která překlene časový úsek od 28. března do doby uzavření nových prováděcích smluv na základě v současné době probíhajících zadávacích řízení,“ napsalo vnitro dotčeným subjektům. Jak ministerstvo dodalo, reaguje prý mimo jiné na obavy a doporučení od jiných resortů a ústředních orgánů státní správy zapojených v projektu KIVS.
Zásadní prodlení v uzavírání zakázky úředníci zdůvodňují například množstvím dodatečných dotazů k zadávacím podmínkám nebo dvěma námitkami. „V současné době nemůžeme vyloučit, že podmínky soutěže nebudou přezkoumávány Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, jehož rozhodovací činnost – tedy rozhodnutí o těchto námitkách – nemůže zadavatel nikterak ovlivnit,“ podotkli ministerští úředníci, kteří své kroky opírají o právní analýzu.
Uvedený postup zásadně napadá jeden z expertů, který si nepřál být jmenován. „Ministerstvo se uzavřením prováděcích smluv přesahujících datum platnosti rámcové smlouvy vydává směrem, který pravděpodobně znamená porušení zákona a bude znamenat ve veřejném zadávání nebezpečný precedens. Argumentace, že se tak děje pouze na dobu nezbytně nutnou, je irelevantní, protože zákon nic takového nezná. Je to podobné, jako kdybyste řekli, že zákon porušíme pouze na nezbytně nutnou dobu,“ sdělil zmíněný odborník týdeníku EURO.
„Teoreticky by tedy veřejní zadavatelé příště mohli postupovat tak, že si před vypršením rámcové smlouvy uzavřou prováděcí smlouvu například na několik let. Uvidíme, zda antimonopolní úřad tento postup posvětí, či nikoli. Pokud by dal tomuto postupu zelenou, čeká nás vlna podobných kroků u celé řady zadavatelů, což ve své podstatě bude znamenat omezení soutěže v rámci veřejných zakázek, a to má vždy velmi blízko k neefektivnímu vynakládání veřejných rozpočtů a s tím spojenou korupcí,“ dodal expert.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).