Menu Zavřít

Za ovlivňování politiků brala Mrencová tučné sumy. Zatkli ji kvůli 20 tisícům

22. 11. 2014
Autor: CC BY-SA 3.0: David Sedlecký; WikimediaCommons

Michal Hašek, Roman Houska, sociální demokraté z Ostravy, šéf komunistů Vojtěch Filip, lidé z vedení Věcí veřejných – Vít Bárta, Karolína Peake, vlivní členové pražské ODS. To je jen krátký výčet politiků, se kterými spolupracovala mariánskolázeňská lobbistka Jana Mrencová zatčená v polovině října.

Její doménou bylo vytváření pozitivního mediálního obrazu, ale její společnost Producentské centrum Profil pořádala v úzkém napojení na politiky také konference či zábavné pořady a programy.

Soud na Mrencovou uvalil vazbu 17. října, aby nemařila vyšetřování a neovlivňovala svědky. Přestože se pohybovala ve světě vysoké politiky, do hledáčku policie se dostala paradoxně kvůli lokálnímu případu a údajnému úplatku 20 tisíc korun.

Detektivové nějaký čas odposlouchávali bývalého mariánskolázeňského místostarostu za ČSSD Petra Horkého, kterého rovněž podezírají z korupce. Den poté, co 14. října policie zaznamenala rozhovor mezi Horkým a Mrencovou, ve kterém si lobbistka údajně řekla o 25 tisíc korun za vylepšení politikova mediálního obrazu, je policie zatkla a u Horkého našla 20 tisíc korun. Zatímco Mrencová skončila ve vazbě, Horký je vyšetřován na svobodě.

Hašek a ti druzí

Jana Mrencová se lobbingem živí už léta. S ní a její firmou spolupracuje či spolupracovala řada politiků i podnikatelů, ovšem jen velmi neradi se k tomu přiznávají. Jakmile zazní jméno Mrencové, řada oslovených politiků zmlkne. Asi nejotevřeněji se o její sféře vlivu zmínil v únoru roku 2012 někdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek. Pojmenoval její spolupráci s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem a kmotrem severočeské sociální demokracie Romanem Houskou (vloni zastřeleným před svým domem v Mostě).

„Nastupují koně ze stáje mediální čarodějky Mrencové. Ta v oblasti PR spolupracuje v ČSSD již nějakou dobu s Michalem Haškem, a protože Ústecký kraj je po odchodu mně, Petra Bendy a stovek dalších lidí z ČSSD v sociální demokracii právě Haškovou oporou, dal ji jihomoravský hejtman plně k dispozici k využití.

Tedy, aby posílila image lidí jako jsou Vaňhová-Housková, Houska, Kouda a Fišera, kteří ústeckou ČSSD vedou po Bendově odchodu,“ napsal doslova Paroubek na serveru Vaše věc.

Vztahy Mrencové s šéfem KSČM Vojtěchem Filipem byly natolik intenzivní, že došlo k rozkolu mezi „starými“ partajníky kolem Miloslava Randsdorfa a stávajícím předsedou.

A šel ještě dál. Zmínil i lidi z médií, se kterými Mrencová dobře vychází, mimo jiné redaktorku bulvárního Blesku Evu Pospíšilovou, dnešního hradního mluvčího, tehdy redaktora deníku Právo Jiřího Ovčáčka nebo redaktorku online deníku Aktuálně Martinu Machovou.

„V Lidovém domě spolupracovala hlavně prostřednictvím Ovčáčka. Když se ukázalo, že ji informoval víc, než je zdrávo, spolupráce tak nějak potichu skončila,“ popsal spojení mezi Mrencovou a tehdejším zaměstnancem Lidového domu Jiřím Ovčáčkem jeden z lidí blízkých Jiřímu Paroubkovi. Výslovně ale požádal o dodržení anonymity.

Drahé služby

V souvislosti s aktuálním zatčením Mrencové ale začaly vyplouvat na povrch i její další kontakty a styky. Mrencová podle informací týdeníku Euro v poslední době aktivně vystupovala v tzv. ostravské kauze Dědic. Policie v jejím rámci řeší možné ovlivňování lokálních politiků (především z ČSSD lobbistou Martinem Dědicem a Oldřichem Lahodou, který je označován za významného představitele severomoravské hazardní lobby).

„Lidem, kteří do této kauzy spadli, nabízela vylepšení mediální image,“ sdělil týdeníku Euro člověk obeznámený s aktivitami Mrencové v regionu. Zde díky tamním politikům její producentské centrum z opačného konce republiky pořádalo mimo jiné hned několik konferencí.

Mrencová a její agentura navázala úzké vazby především s komunisty. Její vztahy se šéfem strany Vojtěchem Filipem byly natolik intenzivní, že došlo k rozkolu mezi „starými“ partajníky kolem Miloslava Randsdorfa a stávajícím předsedou. „Řešili jsme především marketing a merchandising, který se nám zdál výrazně předražený,“ uvedl pod podmínkou anonymity jeden z pražských představitelů KSČM.

V minulosti se Jana Mrencová pokoušela vloudit i do přízně šéfa Věcí veřejných (VV) Víta Bárty. Jejím pilotním úkolem bylo prosazování žen z VV do lifestylových časopisů. „Vítek si stěžoval, že jsou její služby velmi nákladné. Na mě působila jako světská žena, která kvůli svojí image a způsobu vyjadřování nemůže kvalitně reprezentovat či lobbovat. Snažil jsem se jí vyhýbat,“ sdělil týdeníku Euro člověk z Bártova sekretariátu.

Ostatně Radek John a Karolína Peake vystupovali jako hosté v soutěži Missis, kterou agentura Mrencové a jejího partnera Miloše Skácela léta pořádá. Skácelův syn Miloš se pak jeden čas dokonce stal mluvčím platformy Lidem, kterou Peake založila. Mimochodem, váženým hostem v Missis byla před lety i manželka někdejšího premiéra Stanislava Grosse Šárka.

Zacíleno na byznys

Jana Mrencová a její Producentské centrum Profil se ovšem kromě politiky soustředilo i na byznys. Známá je například její spolupráce se skupinou Penta, která svého času vlastnila například Severomoravské vodovody a kanalizace. Mrencová v roce 2004 dokázala dostat na akci vodárenské firmy i tehdejšího premiéra Vladimíra Špidlu. Podle mluvčího Martina Danka nicméně Penta služeb Mrencové nevyužívá již více než deset let.

O jisté spolupráci s Janou Mrencovou se týdeníku Euro před delším časem zmínila i bývalá zakladatelka vládního hnutí ANO 2011 Anna Veverková. Ta se však loni v červnu stala obětí automobilové nehody, a své tvrzení tak už nezopakuje.

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš to však ústy mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky rezolutně popřel. „Je to svinstvo, nikdy jsme s ní nic neměli. Je to hyena, která lže za mrtvé (za Veverkovou – pozn. red.), zneužívá památky skvělé ženy a vkládá jí posmrtné lži do úst,“ vzkázal Babiš na adresu redaktora týdeníku Euro.

Mrencové firma Producentské centrum Profil vykázala v roce 2012 při obratu více než 22,5 milionu zisk před zdaněním ve výši pouhých 102 tisíc korun. Zjevně se jedná o důsledek pečlivé daňové optimalizace, bilance v předcházejících letech byla výrazně kladnější. Miloš Skácel, životní partner Mrencové a spolumajitel Profilu, odmítl s týdeníkem Euro komunikovat.


Čtěte také:

Revolucionářka a její lidé

BRAND24


Několik podivných guerril a dekolt

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).