Menu Zavřít

Z BRUSELU SVÍTÍ ČERVENÁ

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Framatome APN

BRUSEL (WtW Online) – Největší atomový podnik na starém kontinentě, joint venture společností Siemens a Framatome, zajde nejspíš na úbytě. Stop mu zřejmě vystaví Evropská komise, která se obává opanování trhu s jadernou energií.

Do konečného rozhodnutí lidí z týmu komisaře Maria Montiho schází ještě čtyři týdny, pochybovačné hlasy o plánu vytvořit německo–francouzský subjekt s názvem Framatome APN se nicméně ozývají už teď.

BRAND24

Úmysl sloučit aktivity oznámily Siemens a Framatome koncem roku 1999. V novém podniku by patřilo Francouzům šestašedesát procent, Němci by drželi 34 procent. Smlouvu o spolupráci podepsali partneři letos 5. července. Zakladatelé měli představu, že joint venture převezme ročními tržbami ve výši tří miliard eur jednu z vůdčích pozic v branži jaderné energie. Siemens sledoval údajně i jiný cíl: vyčleněním svých atomových aktivit, jež se podílely jen dvěma procenty na celkovém obratu koncernu, hodlal vycouvat z ostře napadaného odvětví. Tuto spekulaci elektronický gigant vehementně popírá.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).