Menu Zavřít

Xmas zdraví Ježíška

16. 12. 2014
Autor: Redakce

Soudě podle počasí to tak nevypadá, ale právě vrcholí jedna z nejsledovanějších ekonomických událostí roku – Vánoce. To není cynické prohlášení sepisovatele Rychlých tužek, ale pragmatické konstatování. Všimněte si, co jste si mohli přečíst v novinách – Češi utratí zase víc než loni, obchody budou mít opět otevřeno i na Štědrý den (klidně by prodávaly i na Boží hod, jenže 25. už se u nás dárky nedávají) a trhovci přešli na politiku „vše za 50“ – svařák, párek i na tyči opékaný útvar zvaný trdlo.

Lze to vyjádřit i řečí peněz – Češi letos utratí za dárky nějakých pět tisíc korun. Když vezmeme jen ty v produktivním věku, dostaneme se na téměř 33 miliard korun. To je plus mínus jeden tunel Blanka. Ten si ovšem Češi pod stromeček beztak nenadělí, ani kdyby se na něj složili.

Zatím to opravdu vypadá tak, že díky přepočítávání a tržní logice se Vánoce posouvají od zasněžené idylky Ladových obrázků a Ježíška v jesličkách někam k americkým Xmas se Santou a cinkajícím kamionem koly. Nenechme se ale mýlit. Za tím vším běsněním a nakupujícími davy, které miluje jen opravdový šílenec, se pořád skrývá něco milého a skoro intimního – princip obdarovávání.

Stát fronty a utrácet se vůbec nepříčí křesťanským ideálům. Naopak. Proměnit část poctivě vydělaných peněz na radost bližnímu je bohulibé. Poskytovat obchodnický servis také. A všechno to remcání a nervování spojené s obstaráváním darů je možné chápat jako projev pochyb, které jsou spojeny s každým náboženstvím. Na rozdíl od počasí to s námi ještě není tak zlé. I když se to možná nezdá, Ježíšek se ještě neproměnil v hromadu krabic a jídla. Tak šťastné a veselé nakupování od Rychlých tužek.


Čtěte další eurokomentáře:

Vláda hodinových manželů

BRAND24

Obnošení prezidenti

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).