Menu Zavřít

Vztek poražených

24. 6. 2005
Autor: Euro.cz

Vítkovice Steel

BRAND24

PRAHA (foj) - Privatizaci společnosti Vítkovice Steel vyhrála firma Mastercroft. Za vítěze ji alespoň označila privatizační komise poté, co její členové minulý týden otevřeli obálky s nabízenými cenami. Konečného vítěze musí vyhlásit vláda. Firma Mastercroft, která patří do skupiny EvrazHolding, nabídla ve druhém kole tendru za ovládnutí hutí největší sumu peněz, 7,05 miliardy korun. Druhou nejvyšší nabídku 7,02 miliardy podala ukrajinská společnost System Capital Management. Třetí v pořadí, Třinecké železárny, jsou ochotny za ocelárny zaplatit šest miliard korun. Obálky Penty ani společnosti Charles Capital komise neotevřela. Představenstvo mateřské firmy Osinek a meziresortní komise tak rozhodly proto, že Penta Finance nesplnila transparentní vyhlášené podmínky tendru. „Neposkytla ručitelské prohlášení za závazky své účelově zřízené dceřiné společnosti předkládající nabídku a nedodržela ani své čestné prohlášení o plnění usnesení vlády, které bylo součástí smluvní dokumentace a podmínkou účasti ve výběrovém řízení,“ konstatoval řekl Karel Muzikář, šéf právní kanceláře Weil, Gotshal & Manges, právního poradce státu při privatizaci oceláren. Rozhodujícím kritériem druhého kola privatizace Vítkovic Steel byla nabídnutá cena.
Vedení ukrajinské společnosti System Capital Management se s druhým místem nehodlá smířit. Koncem minulého týdne zaslal ředitel firmy Igor Prasolov dopis premiérovi Jiřímu Paroubkovi, ve kterém jej žádá, aby vláda při svém rozhodování ještě jednou zvážila, komu Vítkovice Steel prodá. Prasolov v dopise, který má týdeník EURO k dispozici, upozorňuje premiéra na to, že System Capital Management nabídl za Vítkovice Steel „jen“ o 37 milionů korun, respektive o 0,52 procenta méně než Mastercroft. „Považujeme za rozumné, aby tak minimální rozdíl nebyl shledán dostatečným důvodem pro vyhlášení společnosti Mastercroft za vítěze tendru,“ tvrdí Prasolov. Navrhuje, aby vláda za vítěze druhého kola vyhlásila obě firmy a o novém majiteli rozhodla na základě jejich podnikatelských záměrů. Prasolov poukazuje na to, že se System Capital Management zavázal mimo jiné investovat v ocelárnách v letech 2006 až 2008 dvě a půl miliardy korun. Dalším bodem plánu je zajištění dlouhodobé smlouvy o dodávkách surového železa se společností Vysoké pece Ostrava. Stejný dopis jako premiér dostali i ministři Bohuslav Sobotka, Milan Urban a šéf Fondu národního majetku Jan Juchelka.
Vyjádření společnosti EvrazHolding na uvedený dopis se týdeníku EURO nepodařilo získat. Ruská firma po oznámení výsledků tendru zaslala médiím prohlášení, v němž viceprezident firmy Alexandr Frolov tvrdí: „V rámci hloubkové kontroly ve Vítkovicích Steel jsme se ujistili, že existuje mnoho synergií mezi ocelárnami a EvrazHoldingem a jsme přesvědčeni, že z případného spojení by měly prospěch obě strany.“
S vyřazením ze soutěže se nehodlá smířit ani společnost Penta. Firma za Vítkovice Steel nabízí 9,025 miliardy korun. Penta minulý týden odeslala Osinku jako majiteli oceláren, vládě a Fondu národního majetku dopis, ve kterém potvrzuje, že její nabídka na Vítkovice Steel trvá a je závazná dalších šedesát dní.
S výsledky tendru se naopak již zřejmě smířily Třinecké železárny. „Nabídnutých šest miliard korun považuji za nejvyšší možnou cenu. Výsledky tendru akceptujeme,“ sdělil týdeníku EURO spolumajitel oceláren Tomáš Chrenek.
Zdroje týdeníku EURO potvrdily, že současná situace kolem privatizace Vítkovic Steel se nelíbí některým ministrům Paroubkovy vlády. „Jedním z možných scénářů dalšího pokračování privatizace je, že by stát oslovil investory a vybídl je k případnému navýšení nabídek. Popřípadě by jednal exkluzivně s některým z uchazečů. Stále existuje možnost, že Penta dostane druhou příležitost,“ sdělil dobře informovaný zdroj.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).