Menu Zavřít

Vzhůru na ligu!

27. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Fotbal

BRAND24

Není nad kvalitní zimní přípravu. Jeden zastřelený prvoligový manažer, jeden fotbalový boss vyšetřovaný ve vazbě. Vzájemné osočování fotbalových agentů, neshody ve vrcholných orgánech fotbalového svazu, které dospěly až k soudu, i prvoligový klub, který v zahraničí neměl na zaplacení hotelu.
Že to nejsou fakta, která by vyvolávala alespoň náznak optimismu? Proč také, podmínky, ve kterých se český fotbal pohybuje a jež samozřejmě i sám vytváří, zkrátka takové jsou.
O tom, proč se v pátek 16. února zastřelil významný manažer Viktorie Plzeň Zdeněk Smetana, nemá jasno ani policie, ani lidé ze Smetanova okolí. Možná důvodem k jeho nevratnému kroku vůbec nebylo působení ve fotbalu, ale při postavení, které tento podnikatel v plzeňském klubu měl, se rozhodně fotbalu dotýká. Stejně jako vyšetřování šéfa příbramského fotbalového klubu Jaroslava Starky v souvislosti s únosem a smrtí Lamberta Krejčíře. Po poněkud teatrálním zatčení (záběry z něj televize dodnes s chutí vysílá) strávil ve vazbě téměř čtvrt roku od 14. listopadu 2006 do 6. února 2007. Připomeňme, že spolu se Starkou byl zatčen i viceprezident Marily Příbram Vlastimil Spěvák.
Zatímco zájem policie o příbramského bosse má již svou tradici, téměř úplnou novinkou zimní přípravy byla ostrá přestřelka, již mezi sebou spustili fotbaloví agenti, tedy manažeři, kteří zastupují hráče. Navzájem se osočují z podvodů, nekalého jednání, podrazů. Je vlastně až s podivem, že tato „válka“ nevypukla v současné intenzitě již dávno. Spory mezi 21 českými hráčskými agenty, kteří mají profesionální licenci, bude muset řešit fotbalový svaz. Jako by svých starostí neměl dost. Tu největší mu opět dělal jeho vyobcovaný místopředseda Jiří Kubíček. Vedení svazu mu dokonce zakázalo přístup na únorovou valnou hromadu, která měla schválit nové stanovy, jež byly odbojnými členy charakterizovány jako „nekompetentní blábol“. Kubíček se však obrátil na soud a ten mu předběžným opatřením vyhověl. Valná hromada za Kubíčkovy přítomnosti nejenže nové stanovy nepřijala, ale ještě schválila „úhlavního nepřítele“ Kubíčka ve funkci místopředsedy.
Ostuda ve slovenských Zlatých Moravcích, kde prvoligový klub z Uherského Hradiště 1.FC Slovácko neměl po pětidenní přípravě na zaplacení hotelu, a v zástavě proto musel nechat klubový automobil, poměry v českém fotbalu před začátkem jarní sezony pointuje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).