Menu Zavřít

Významný nevýznamný

26. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Národní operátor

BRAND24

PRAHA (oh) – Především za další posilování dominantní pozice Českého Telecomu považují alternativní telekomunikační operátoři jeho jmenování národním operátorem bez výběrového řízení. Proti rozhodnutí vlády se minulý týden ostře ohradily společnosti Aliatel, Contactel, Czech On Line, eTel, GTS, Nextra a Tiscali.
Institut národního operátora sám o sobě nic významného neznamená, v případě vzniku krizové situace má povinnost zajistit pro stát komunikační kanály. Jenže povinnost být „k ruce“ bezpečnostním složkám a nepřetržitě poskytovat dodávky telekomunikačních služeb vyplývá ze zákona pro všechny operátory na trhu.
Alternativním operátorům se především nelíbí, že funkce národního operátora dává Telecomu rozsáhlé pravomoce, které má jinak regulační orgán – Český telekomunikační úřad. Monopolní operátor tak může přidělovat volné kmitočty nebo čísla.
Tiskové mluvčí společnosti Aliatel Martině Kemrové nejvíce vadí způsob výběru národního operátora. „Vzhledem k důležitosti funkce bychom očekávali, že vláda vypíše výběrové řízení, ale přímé jmenování nás nepřekvapilo,“ řekla Kemrová týdeníku EURO. Domnívá se, že za rozhodnutím vlády stojí umělé navyšování hodnoty dominantního operátora před jeho privatizací.
Kemrová se rovněž obává, že Český Telecom by mohl mít přednost také v jiných, „nekrizových“ zakázkách. „Jde o to, aby Telecom například neměl exkluzivní přístup k některým frekvencím s vysvětlením, že stejně již zajišťuje krizové situace,“ říká.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).