Menu Zavřít

Vypuštěný rybník

16. 5. 2008
Autor: Euro.cz

Běžecký areál

BRAND24

Ukazuje se, že nakladače na jizerských loukách, shrabující sníh pro závody Světového poháru, nebyly jediným přestupkem organizátorů a stavitelů běžeckého areálu ve Vesci proti přírodě. Liberecká radnice dostala od Inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 100 tisíc korun za to, že při přestavbě rybníka Sajbat na nádrž vody pro umělé zasněžování nechali odpovědní pracovníci zahynout celou mladou generaci zdejších vzácných obojživelníků.
Jak sdělila ředitelka libereckého inspektorátu ČIŽP Hana Kolářová, město nedodrželo výjimky ze zákona, za nichž mohlo na nádrži pracovat. Nádrž byla vypuštěna právě v době rozmnožování obojživelníků. Ti nakladli vajíčka do zbylých tůněk, které vzápětí vyschly a larvy pomřely.
„Nezbyla po nich ani stopa,“ říká Kolářová a zdůrazňuje: „Města by měla jít v dodržování zákonů příkladem!“ Mnohem větší pokutu za nepovolenou „těžbu“ sněhu v chráněné krajinné oblasti, v součtu přes dva miliony korun, však nedostaly od Správy CHKO město ani pořadatelé závodu, ale tři najaté firmy. Do jaké míry jednaly podle návodu pořadatelů, nebo z vlastní iniciativy, není známo. Zakázka provedená v rozporu se zákonem se jim však zřejmě nevyplatí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).