Menu Zavřít

Vyhoďte DVD!

21. 11. 2006
Autor: Euro.cz

A hi-fi věž, video i set-top box. Obývákové počítače dospěly.

Vize Billa Gatese o počítačích v každém obývacím pokoji se pomalu, ale jistě naplňují. Když zakladatel Microsoftu před třemi lety představil koncept Media Center PC, možná ani netušil, jak velký úspěch bude jeho centralizace zábavy mít.
Stroze definováno je Media Center PC (MCP) počítač vybavený stejnojmennou verzí operačního systému Windows XP, bezdrátovou klávesnicí, dálkovým ovladačem a televizním tunerem. Možnosti, jaké suchopárné vymezení nabízí v praxi, jsou ale daleko širší. Proč si obývací pokoj plnit televizí, videorekordérem, DVD přehrávačem, satelitním přijímačem, rádiem a set-top boxem? Současné počítače už několik let disponují dostatečným výkonem na to, aby všechny zmíněné přístroje dokázaly nahradit a přidat ještě velkou porci funkcí navíc.
Zatímco první generace Media Center PC měly problém s designem, který byl stále moc „počítačový“ a do obývacího pokoje se příliš nehodil – nemluvě o problémech s hlukem chladicích ventilátorů, s čímž už si naštěstí výrobci poradili –, druhá generace zábavních počítačů se pyšní skvělým designem, šestivteřinovým startem z režimu stand-by a nízkou hladinou produkovaného hluku. Jedním z reprezentantů „nové“ generace je i testovaný Lynx MediaCE.
Funkci televize, set-top boxu, videorekordéru a rádia plně nahradí televizní karta s FM tunerem, která umí zprostředkovat jak analogové, tak digitální vysílání ve srovnatelné kvalitě jako běžné televizory a dokáže i nahrávat, samozřejmě s funkcí Timeshift. Tato technologie umožňuje na pevný disk počítače průběžně ukládat sledovaný pořad. Pokud tedy potřebujete z jakéhokoliv důvodu sledování přerušit, stačí pauzou pozastavit obraz, ovšem přístroj nahrává dál. Jakmile poté spustíte přehrávání od místa přerušení, film plynule doběhne až do konce.
Další na ráně je DVD přehrávač. Poškrábal se vám disk s oblíbeným filmem? S lynxem podobný problém řešit nemusíte. Nové DVD jednoduše nakopírujete do počítače, uložíte do přehledné knihovny a systém si sám z internetu stáhne i přebal DVD filmu. Totéž platí pro hudební CD.
Ovládání lynxu je uživatelsky přívětivé a jednoduché. Po zapnutí počítače se na modrém pozadí objeví seznam nabízených činností. Zvolíte-li například televizi, můžete dále volit mezi ikonkami Nastavit nahrávání a Živé televizní vysílání. Další stisknutí dálkového ovladače a spustíte televizní vysílání. Prakticky pro žádnou z funkcí MCE není třeba stisknout ovladač více než třikrát.
Ještě jsme nezmínili další funkce, které nám „tradiční elektronika“ nabídnout nemůže. Předně ucelenou a přehlednou knihovnu médií. Fotografie, hudba, filmy, nahrané pořady - to vše je uložené na disku počítače a kdykoliv dostupné pomocí jediného dálkového ovladače. Největší devízou Media Center PC je již zmíněná možnost připojení k internetu. A navíc lze počítač využít pro běžnou práci s balíkem kancelářských programů, vyřizování e-mailů nebo hraní her, tedy jako klasický stolní počítač. Přece jen by si však lynx zasloužil alespoň dvojnásobek kapacity operační paměti. Na dnešní aplikace sice půl gigabytu stačí, ale například na zpracování HDTV videa za dva roky už to bude málo.
Koncept počítačů integrujících zmíněné funkce čeká bezesporu slibná budoucnost. Téměř šedesát procent všech prodaných počítačů ve Spojených státech, tedy asi milion kusů měsíčně, je dnes z kategorie MCP. Microsoft uvádí, že v prosinci loňského roku bylo čtyřicet procent ze všech prodaných Windows XP Home ve verzi Media Center. Vzhledem ke schopnostem lynxu se tomu nedivím.

Klady:
+ provázání multimédií v jednom přístroji
+ jeden dálkový ovladač
+ internetové služby

Zápory:
- menší operační paměť

BRAND24

Lynx MediaCE D915
Rozměry: 438,2 x 325,8 x 60,8 mm
Procesor: Intel Pentium D915
Paměť RAM: 512 DDR II 533
Grafická karta: Ati Radeon X550
Pevný disk: 250 GB – 30 filmových DVD nebo 400 audio CD
Televizní karta: AVER, analog i digital
Optická mechanika: DVD RW
Zvuková karta: integrovaná (8 kanálů)
Cena (s DPH): 28 896 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).