Menu Zavřít

VÝBORNÉ SVEZENÍ S VYŠŠÍM RIZIKEM

23. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Za mírné poplatky lze koupit celý akciový trh

Konstrukce indexových akcií je velmi jednoduchá: Jejich hodnota závisí na vývoji jednotlivých akciových indexů, které slouží jako podkladová aktiva. Poprvé byly emitovány v roce 1990 v Kanadě. Kanadská burza je zavedla na kanadský akciový index TSE–35 a indexové akcie se nazývaly tipps. V roce 1993 zavedla stejný produkt americká burza cenných papírů (American Stock Exchange) a indexové akcie se obchodují pod názvy spiders nebo diamonds. Spiders kopírují vývoj burzovního indexu S&P 500 a diamonds index Dow Jones. Obě podoby jsou u investorů velmi oblíbené a patří k cenným papírům s největšími objemy a likviditou – je v nich investováno více než 40 miliard dolarů.

Centrum v Německu.
V Evropě se začaly indexové akcie poprvé obchodovat na bruselské burze. Podkladovým aktivem se stal belgický akciový index BEL 20 a index Dow Jones Euro Stoxx 50. Od poloviny dubna letošního roku nabízí tento produkt německá burza cenných papírů (Deutsche Börse), která zavedla indexové akcie na burzovní indexy Euro Stoxx 50 (obsahuje padesát akcií ze zemí Evropské unie) a Stoxx 50 (obsahuje i akcie Velké Británie a Švýcarska). Tyto indexové akcie se obchodují pod názvem leaders (LDRS – Listed Diversified Return Securities) a jejich hodnota odpovídá jedné setině podkladových akciových indexů. Je–li například index Euro Stoxx 50 na stavu 5147 bodů, je cena indexové akcie 51,47 eura.
Deutsche Börse se chce v příštích letech stát evropským centrem pro obchodování s tímto produktem. Indexové akcie jsou ve Franfurtu nabízeny prostřednictvím European Exchange Traded Fund Company. Je to bankovní konsorcium, v jehož čele stojí investiční společnost Merrill Lynch a Landesbank Baden Würtenberg.

Vyšší výnosy.
Lze předpokládat, že v Evropě bude o tento finanční produkt velký zájem. Důvodů je několik. Finanční produkty, které kopírují akciové indexy, jsou u privátních investorů velmi oblíbené, protože vykazují lepší výnosnost než akciové fondy, které se rovněž snaží kopírovat akciové indexy. Pouze někteří manažeři fondů dosáhnou lepších výsledků než akciový index. Například od roku 1993 (emise prvních spiders), vzrostl index S&P 500 o 300 procent, zatímco hodnota amerických akciových fondů se zvýšila v průměru o 247 procent. Stejné rozdíly je možno pozorovat i v Evropě.

Nižší poplatky.
Vedle lepšího zhodnocení investic jsou výhodou při nákupu indexových akcií i minimální poplatky. U fondů musejí investoři hradit poplatky vstupní (tři až pět procent) a také roční za správu a management (jedno procento). Ty představují pro investiční společnosti lukrativní příjmy. Lze předpokládat, že indexové akcie budou fondy nutit ke snižování poplatků. Na indexové akcie totiž připadají pouze roční správní poplatky, které činí maximálně půl procenta. Konkrétní výše závisí na objemu emisí. Frankfurtská burza emitovala obě emise indexo–vých akcií v objemu 400 000 milionů eur (to odpovídá středně velkému investičnímu fondu). V budoucnosti se počítá se snížením poplatků až na tři desetiny procenta. Americká forma indexových akcií – spiders – má už nyní roční správní poplatky pouze 0,18 procenta. Rovněž rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou indexových akcií činí nejvýše jedno procento.

Nasdaq, Nikkei, Nemax.
Indexové akcie se hodí pro dlouhodobé i krátkodobé investory. Jejich cena je kótována nepřetržitě a toho využívají takzvaní day traders – investoři, kteří těží z denních pohybů kursů. Protože kursy indexových akcií přesně kopírují kursy podkladových burzovních indexů, jsou velice transparentní a je jednoduché sledovat jejich aktuální cenový stav.
Oproti indexovým certifikátům, kterým dobře informovaní investoři dávají již delší dobu přednost před fondy, mají indexové akcie výhodu neomezené doby trvání a investor obdrží v plném rozsahu dividendy, které zvyšují jeho počáteční investici. Jsou též vysoce likvidní a mohou být kdykoliv nakoupeny a prodány jako například akcie. Na frankfurtské burze jsou denní objemy obchodů s indexovými akciemi přes 25 milionů eur. Indexové akcie jsou emitovány a kótovány prvotřídními investičními společnostmi, takže riziko, že emitent nebude schopen dostát svým závazkům, je velmi malé.
V příštích měsících lze očekávat, že obliba indexových akcií dále poroste a budou emitovány na různé akciové indexy, jako například Nasdaq, německý růstový trh Nemax 50 nebo japonský akciový trh Nikkei. Čeští investoři mohou doufat, že manažeři investičních fondů zahrnou indexové akcie do svých portfolií, a dosáhnou tak nezbytné diverzifikace a slušné výnosnosti.

BRAND24


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).