Menu Zavřít

Vrtěti Teličkou

26. 5. 2014
Autor: Redakce

Pro všechny kolegy novináře nasazené v terénu to asi byla nejnudnější neděle v tomto roce. Až do jedenácté večerní se nic nedělo a nejsmysluplnější činnost v mrtvém čase, odborně nazývaném „čekání na výsledky voleb do Evropského parlamentu“, bylo pojídání řízků (štáb ODS), prohánění pingpongového míčku (TOP 09) nebo pospávání (všude).

Přesto se to nejdůležitější odehrálo již navečer. Lídr hnutí ANO Andrej Babiš svému domovskému serveru idnes.cz řekl, že nevěří ve vítězství a že Luděk Niedermayer jako eurokomisař za TOP 09 by byla dobrá volba.

Rychlé tužky napadají jen dvě teorie, proč to všechno. Buď se v Babišovi ozval nářek „východňára“ nad zmarem jeho dosavadního snažení a dal průchod svým citům, nebo jde o mistrovský tah. Pisatel tohoto sloupku tipuje spíše druhou možnost.

Exemplární odstřel Teličky v době, kdy nebyly k dispozici ani věrohodné průzkumy, může naznačovat, že ho Babiš použije jako hezkou záminku k vládnímu boji. Dost možná ho vymění za Pavla Mertlíka, za což si ovšem nechá zaplatit nějakou tou politickou dohodou.

Nebo naopak Teličkou začne s podporou lidovců sociální demokraty válcovat. Každopádně zadobře jistě bude s TOP 09, jejíhož kandidáta na eurokomisaře podpořil.

ANO sice evropské volby nakonec o fous vyhrálo, kdyby bylo ovšem třetí, jak Babiš včera navečer předpovídal, vyšlo by to nastejno. Z 21 českých europoslanců si na zadek opravdu nikdo nesedne.

A tak je vítězem ten, kdo Brusel umí rychle překlopit na vrcholně pražské téma. Babišovi bylo zřejmě uprostřed té večerní nudy hned jasné, že Teličkou je třeba začít vrtět hned.


Čtěte další komentáře Blahoslava Hrušky:

Pokroky na dráze

Jano, natoč to

BRAND24

Paroháč z Luční


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).