Menu Zavřít

Vlna kótací ze SNS

15. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Londýnská burza

Nedávná mezinárodní emise majetkových cenných papírů JSC Kazkommertsbank (KB) a kótace na londýnské burze (LSE) ilustrují vzrůstající zájem zemí bývalého Sovětského svazu (SNS) o udržení růstu vstupem na mezinárodní kapitálové trhy.
Emise globálních depozitních certifikátů (GDR) s výnosem 845 milionů dolarů je vůbec první významnou mezinárodní emisí majetkových cenných papírů, kterou uskutečnila banka ze SNS.
Po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 se jeho bývalé členské země pustily do reforem a obnovy ekonomik. Mnohé z nich jsou bohaté díky značným zásobám ropy a zemního plynu, ale k růstu potřebují mezinárodní investice. Proto se v druhé polovině devadesátých let společnosti ze SNS začaly orientovat na celosvětové kapitálové trhy.

Přitažlivost Londýna.

V roce 1996 proběhla vůbec první transakce ze zemí SNS. Šlo o kótaci ruské plynárenské a ropné společnosti Gazprom. V současnosti je na londýnské burze kótováno dvanáct společností ze SNS: deset ruských a dvě kazašské. Jednou z prvních byla shodou okolností KB, jejíž emise globálních depozitních akcií (GDS ) proběhla v roce 1999.
Londýn si zvolily společnosti ze SNS se zájmem o finanční prostředky. LSE včetně Alternative Investment Market má totiž příznivější náklady na splnění požadavků regulace, než je tomu v USA. Londýn je také geograficky mnohem blíže SNS a jeho časové pásmo pokrývá obchodovací den v USA i v Asii.

Kazašské bankovnictví.

Kazachstán je považován za zemi ze SNS s nejlépe regulovaným finančním sektorem. Tento region zaznamenává progresivní růst, který by se neměl zpomalit. Jeho banky prahnou po kapitálu, tamní regulační orgán tedy tuto potřebu vyslyšel a vydal předpisy umožňující jim emise nejrůznějších instrumentů. Ty jsou do různé míry součástí jejich základního kapitálu včetně prioritních akcií a instrumentů hybridního kapitálu Tier I a nižšího Tier II. V důsledku toho loni čtyři banky zaplavily mezinárodní kapitálové trhy emisemi hybridního kapitálu Tier I, aby si zachovaly rezervy toho základního. Po majetkových cenných papírech je rovněž poptávka a řada bank nyní provádí nebo se chystá provést emisi GDR. Tento proces usnadnily další změny ohledně GDR a jejich majitelů, které jim umožňují účastnit se domácích nabídek zvláštních emisí akcií a uplatňovat hlasovací práva spojená s jejich podkladovými akciemi. Očekává se i změna právní úpravy, která zakáže rezidentům vybraných zemí uvedených v minulosti na černé listině FATF vlastnit akcie v kazašských bankách nebo výkon práv spojených s jejich akciemi jako majiteli GDR.

Transakce.

Kazkommertsbank vznikla v roce 1990 a patří k předním kazašským bankám. Poskytuje kompletní nabídku bankovních služeb pro malé a střední podniky a fyzické osoby, pojištění, penzijní připojištění, asset management a jiné finanční služby. K 30. červnu 2006 byla první na trhu, pokud jde o celkový objem aktiv a úvěrů. Je největším poskytovatelem úvěrů středním a velkým kazašským společnostem a mezinárodním firmám v Kazachstánu a dle odhadu zaujímá 28 procent trhu.
Zmiňovaná transakce spočívala v emisi kmenových akcií v podobě GDR (každý certifikát zastupoval dvě akcie) za nabídkovou cenu 18,50 dolaru za GDR, kterou provedli současní akcionáři, JSC Central Asian Investment Company (CAIC), Nurzhan Subkhanberdin (NZ) a Evropská banka pro obnovu a rozvoj.

Zvláštní emise.

Po této emisi následovala nabídka zvláštní emise akcií současným akcionářům, která těm prodávajícím umožnila investovat své výnosy z prodeje do nových akcií v poměru asi 220 nových za tisíc dnešních. CAIC a NZ se v této emisi zavázaly, že se budou ucházet o nové akcie odpovídající alespoň počtu akcií zastupovaných jimi prodávanými GDR.
Částka 845 milionů dolarů z mezinárodní emise bude použita k financování růstu, k rozšíření finančních služeb na jiné trhy a k diverzifikaci portfolia financování. Banka má dále v úmyslu rozvíjet své zastoupení v Rusku a Kyrgyzstánu rozšiřováním svých zahraničních činností prostřednictvím LLP Moskommertsbank v Rusku a OJSC KB Kyrgyzastan v Kyrgyzstánu.
Vzhledem k úspěchu emise KB a změn bankovní právní úpravy lze zcela jistě očekávat i příliv dalších emisí GDR z bankovního sektoru této země.

CONTENT24

Nedávný nárůst kótací.

V posledních dvou letech narostl počet zemí ze SNS kótovaných na londýnské burze. Nepřekvapuje, že jim na burze dominuje Rusko a že šest ze sedmi společností kótovaných v poslední době bylo ruských. Letos GDR ruských společností obchodované na LSE dosáhlo 164,2 miliardy dolarů, což představuje zvýšení hodnoty o 200 procent ve srovnání se stejným loňským obdobím. A tento trend nezpomaluje. Nedávno navíc byly zveřejněny předběžné informace o dlouho očekávaných emisních plánech dvou největších ruských bank, Sberbank a Vneshtorgbank. Sberbank plánuje na příští rok emisi 4,7 milionu akcií v hodnotě téměř jedenácti miliard dolarů a Vneshtorgbank chystá emisi na únor 2007.
Společnosti ze SNS zcela jasně přitahují benevolentní předpisy, vysoká likvidita, nízké náklady i Londýn jako město. Firmy z Ruska a Kazachstánu budou jistě následovat i další ze zbývajících členů SNS, a na LSE se tak v příštích letech pravděpodobně zvýší počet kótovaných společností z tohoto regionu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).