Menu Zavřít

Vlastnictví poráží pronájmy

20. 4. 2007
Autor: Euro.cz

Výrobní a skladovací plochy

BRAND24

Až o osm procent letos podraží nákupní ceny výrobních hal a skladovacích prostor. Cena jejich pronájmů se přitom v průměru nezvýší a v některých lokalitách bude dokonce klesat. Dle analýzy společnosti AAAINDUSTRY.CZ je ovšem v Česku ve srovnání se zahraničím rozdíl: Češi si raději výrobní haly a skladovací prostory kupují, či sami stavějí. V zahraničí naopak převládá trend pronájmů.
„Je to dáno historicky. Část českých manažerů stále žije se stereotypy, že producentská firma musí vlastnit výrobní provozy, stejně jako všechna další potřebná aktiva,“ tvrdí Přemysl Vávra, ředitel AAAINDUSTRY.CZ. Doba se prý ale změnila. „Nemovitosti bývají drahé a vážou množství kapitálu, který se dá efektivněji využít,“ vysvětluje Vávra.
Trh průmyslových a skladových nemovitostí roste vysokým tempem - řádově v desítkách procent ročně. Vávra říká: „Developeři vstupují na trh s velkými projekty logistických a průmyslových parků a přesto míra neobsazenosti je velmi nízká. Pokud se zásadně nezmění makroekonomické poměry, je zde potenciál dalších obchodů pro období nejbližších dvou tří let.“
Vzhledem k nerovnoměrnému rozvoji regionů jsou v cenách pronájmů skladovacích ploch obrovské rozdíly. Zatímco v menších městech začínají ceny starších standardních prostor na dvaceti korunách za metr čtvereční a měsíc, v Praze musí firma zaplatit za stejnou kvalitu až čtyřikrát více. Nájmy moderních skladů se pohybují nejčastěji v rozmezí 110 až 140 korun za metr čtvereční měsíčně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).