Menu Zavřít

VÍTĚZEM JE PHILIP MORRIS

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Nabisco

NEW YORK (WSJE) – Světový tabákový lídr Philip Morris bude současně světovou potravinářskou jedničkou. Stane se jí po koupi americké Nabisco Holding za 14,9 miliardy dolarů, s aktivy firmy převezme i její čtyři miliardy dluhů. Philip Morris, po dlouhá léta jeden z hlavních konkurentů Nabisca, porazil cenovou nabídkou francouzskou firmu Danone, která se pro tento souboj spojila s britskou Cadbury Schweppes.

Tabákový lídr nabídl 55 dolarů za akcii, ačkoli většina analytiků počítala se šedesáti dolary. Cena představuje trojnásobek ohodnocení firmy z doby před třemi měsíci. Transakce přivede v příštím roce na burzu pětinu potravinářské filiálky Philip Morris – Kraft. Pod společným vedením se ocitne produkce krakerů Ritz či cookies Oreo z dílny Nabisca a veškerý sortiment Kraft, včetně výroby kávy.

BRAND24

Vzhledem k reorganizaci Nabisca a jeho převodu pod Philip Morris se do popředí zájmu dostal finančník Carl Icahn. Když loni na podzim rozesílal šéf Nabisca Steven Goldstone zhruba stovce lidí dopis se žádostí o dobročinný dar, dostal se jeden z nich právě k Icahnovi, poraženému před časem v bitvě o část Nabisca. Icahn, který podlehl v souboji o tabákovou část Nabicso Holding a poté prodal své podíly za 130 milionů dolarů, přispěl 25 tisíci dolary s dovětkem, že se zapojí do jakýchkoliv obchodů potravinářského podniku. V prosinci využil oslabení společnosti a koupil za 341 milionů dolarů její desetiprocentní podíl. Měl skvělý odhad: tato desetina má nyní hodnotu 930 milionů, zisk tudíž činil šest set milionů dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).