Menu Zavřít

Více, než se čekalo

29. 5. 2012
Autor: Euro.cz

BRAND24

Aktuální zásoby hnědého uhlí v Česku vystačí mnohem déle, než se původně čekalo. Alespoň to tvrdí ve své studii Institut energetických informací (Inergin). Dospěl k závěru, že pro zajištění fungování všech efektivních provozů, to znamená mimo odstavované elektrárny společnosti ČEZ, a po zohlednění dalších korekcí na straně spotřeby hnědého uhlí je dost suroviny na následujících šestadvacet let. Tedy do konce roku 2038, což je o osm let delší období, než naznačují některé jiné studie, které se touto problematikou zabývají.
Do zmíněných zásob je započítáno jen hnědé uhlí, které se nachází před územními limity. Ty udávají, kam až se může surovina dobývat.
Institut navíc uvádí, že v případě zpřístupnění těžby za územními limity na lomu Bílina, který patří Severočeským dolům, lze udržet fungování hnědouhelné energetiky v Česku po započtení očekávaných korekcí na straně spotřeby až do konce roku 2044. „Výše uvedené časové horizonty však bude možné naplnit pouze při zavedení aktivní regulace tuzemského trhu s takzvaným volným hnědým uhlím,“ upozornil Inergin ve studii.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).