Menu Zavřít

Víc než bilion korun

2. 7. 2010
Autor: Euro.cz

Zadlužení domácností

BRAND24

Dluhy Čechů u bank a družstevních záložen pokořily hranici jednoho bilionu korun. Během května totiž poskočily o 6,12 miliardy na 1,004 bilionu korun. Vyplývá to z údajů České národní banky. Pokud by se do statistik zahrnuly také dluhy u nebankovních institucí, mají domácnosti ke konci května rozpůjčováno už 1,12 bilionu korun.
Nejvíc si přitom lidé půjčují na bydlení. Osmapadesát procent z celkového zadlužení tvoří pouze hypotéky a 70 procent činí veškeré úvěry na bydlení. „Zdá se mi to rozumné. Uvidíte, že teď se banky ještě více poperou o kvalitní úvěr dobrému klientovi,“ zhodnotil statistiku ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl. „Doba je nejistá a penzijní reforma ve hvězdách. Proto třeba hypotéku na kvalitní nemovitost považuji za takovou vlastní penzijní reformu. Barák je důležitý. Před penzí ho můžete prodat, vyměnit – podle toho, jak na tom finančně budete,“ dodává.
Zadluženost tuzemských podniků pak letošní pátý měsíc vzrostla ve srovnáními s domácnostmi „jen“ o 1,03 miliardy na 898,66 miliardy korun.
Ekonomové se domnívají, že velmi důležitý nyní bude vývoj nezaměstnanosti, a rovněž, zda firmy příští rok budou přidávat na platech. „Pokud se zlepší tyto ukazatele, stabilizuje se počet neplatičů,“ domnívá se Michl. Podíl špatných úvěrů přitom i v květnu rostl a dosáhl úrovně 5,81 procenta z celkového objemu půjček. Stav se zhoršoval především u půjček domácností, zatímco u firemních úvěrů došlo poprvé za poslední dva roky ke zlepšení. Vyplývá to z údajů České národní banky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).