Menu Zavřít

VĚŽE NA TALÍŘI

30. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Zkušený host smekl před hotelovým průmyslem

Vím, že vysoká profesionalita, bohatý jídelní lístek a impozantní nabídka vín je v restauraci hotelu Intercontinental Zlatá Praha samozřejmostí. Proto jsem ji zvolil jako místo pro setkání s váženým hostem z ciziny. Nechybělo nic, co bývá v podobných restauracích samozřejmostí, uvítání při vstupu, uvedení ke stolu, bezchybně a s vkusem založenému, působivá atmosféra, oslňující výběr pokrmů a nápojů. Ale bylo zde ještě něco, co snad každému cizinci vyrazí dech. Získáte–li stůl u prosklené čelní stěny s výhledem na staroměstské věže, ohromí vás jejich kouzlo i množství.
Můj dnešní partner je fanda na ryby, a tak odstartoval večeři plátky tuňáka toro s cuketkami, kachními jatérky a lanýžovým olejem. Lákavé již napohled. Já jsem začal carpaciem ze svíčkové angus se salátem aragula, pikantním dresinkem z oleje a vlašských ořechů. Vláčné, jemné maso se v ústech rozpouštělo a přelito zálivem, kterému pikantnosti dodává sója a plátky parmezánu, se soustem jemného salátu, bylo skvělým katalyzátorem receptorů.
Uklidnilo mne, když se nabídky vín ujal vrchní sklepník hotelu, jeden z nejlepších v oboru, mladý Michal Procházka. Pro hosta sommeliér vybral Ryzlink rýnský, pozdní sběr z Mikrosu Mikulov, mně doporučil raritu mága vinařské technologie z Rakvic, inženýra Michlovského – Frankovku 2000 blanc de noir, tedy bílé víno z modrých hroznů.
Pominuli jsme polévky, ale neodolali teplým předkrmům. Ten můj bylo millefeuille z brambor, mladé zeleniny a chřes–tu, zapečené se sýrem Gruy`ere a posypané strouhanými lanýži. Aroma sýra a ostrá, výrazná přítomnost lanýže byly trochu v opozici k jemnému základu pokrmu, dohromady ale vznikla zvláštní, neopakovatelná chuť. Na doporučení sklepníka jsem předkrm zapil Tramínem červeným z produkce Habánských sklepů. Spolustolovník pokračoval cuketkovým rizotem s grilovanými krevetkami carabineros se smaženou petrželkou. Ryzlink z Mikulova mu zjevně zachutnal, zůstal u něj i při tomto chodu.
Jako hlavní jídlo si kolega poručil grilovaný filet ze svatopetrské ryby se zázvorovo–jasmínovou rýží, pošírovanými mušlemi s přelivem mangovou thajskou kari omáčkou. Byl zjevně spokojen a sedělo mu i zvolené víno, tentokrát Rulandské šedé pozdního sběru z Valtic. Já jsem zvolil jarní kuřátko na směsi bylinek s cuketkou a zeleným chřestem, doplněné o omáčku charon. Vínem, které doprovodilo tuto krmi byl růžový Zweigelt ze sklepa inženýra Musila z Dolních Kounic.
Již zcela nasyceni, žádostivi však dalších gurmetských zážitků jsme vybírali závěrečný dezert. Pro můj protějšek se na stole objevily grilované fíky s pistáciovými placičkami, pomerančovou zmrzlinou a maracujovo–mangovým confitem. Pochvaloval si dezert i zvolené víno – slámový Sauvignon z Pouzdřan. Já jsem večeři uzavřel balíčkem cr`epes s grand marnierovým sufflé a karamelovo–pomerančovou omáčkou. Spolu s tentokrát výjimečně francouzským vínem, je jím Muscat de Beaumes – de Venise Paula Jabouleta, to je báječná tečka.
Lukulskou večeři ve Zlaté Praze pořídíte za 12 240 korun. V souvislosti s ní musím ještě zmínit poznámku mého hosta, se kterou se plně ztotožňuji. „Mnoho se dnes všude mluví o hotelovém průmyslu. Je–li to, co dnes předvedl mladý profesionální kolektiv v této restauraci, hotelovým průmyslem, pak před takovým klobouk dolů!

Adresa
Restaurant Zlatá Praha – hotel Intercontinental
Náměstí Curieových 43/5, 110 00 Praha 1
Tel.: 24 88 99 14, fax: 24 81 12 07
http://www.prague.inerconti.com

Otevírací doba:
denně 11.00–15.00, 18.00–23.30

Počet míst:
Restaurace 80 míst
vyhlídková terasa 40

Druh kuchyně:
tradiční česká a mezinárodní s využitím nejnovějších trendů z gastronomie

Platba kartou:
všech renomovaných bankovních ústavů

Jídelní lístek:
čeština, angličtina, francouzština, němčina

Jazyková vybavenost personálu:
čeština, angličtina, francouzština, němčina

Původ vín:
bohatá nabídka vín českých a moravských a průřez produkcí celého světa

Hodnocení restaurace:
Jídlo 20 bodů z 20
Obsluha 9 bodů z 10
Atmosféra 10 bodů z 10
Co dostanete za své peníze 9 bodů z 10
Celkem 48 bodů z 50

Výběr z jídelního lístku:
Tatar z norského lososa v kombinaci se svíčkovou ze skotského lososa uzeného na dřevě ze sudů od whisky s jemnou kerblíkovou pěnou 480,-Šampaňské rizoto podávané s pečenými svatojakubskými mušlemi 490,-
Kanadský humr grilovaný s jemnými bylinkami, podávaný na lůžku jarního špenátu 1500,-

BRAND24

Výběr z vinného lístku:
Moravský muškát 2000, výběr, L. Glos, Moravská Nová Ves 890,-
Zweigeltrebe rosé 99, kabinet, ing. L. Musil, Dolní Kounice 890,-
Sancerre Cuvée Edmond 98, Domaine la Moussiére, Val de Loire 2800,-

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).