Menu Zavřít

Ve vyšších sférách chuti

1. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Dobrý pocit nezkazilo ani závěrečné sladké protivenství

Dnešní zastavení věnujeme všem zastáncům jinakosti, pestrosti a multietnické různobarevnosti, která se podle všeho (a asi to nebude jen tak náhodou) začíná ujímat na “horním” Žižkově. Konečně zasloužená konkurence klasickým pražským hospodám! V síti ulic, jejichž názvy jsou mementem husitských tažení, se kuriózně daří několika arabským, indickým a pákistánským podnikům, z nichž jsme si vybraly restaurant Mailsi. Z ulice se tváří jako normální restaurace a ani první pohled do interiéru není konfrontován s třeskutou exotikou ani módním etno stylem. Pak se ale objevuje snědý, dokonale upravený pán ve středních letech a vede nás ke stolu, zahalenému do čistého ubrusu s orientálním potiskem.Vlastně ani tvar židlí není středoevropský, natož olejomalby, které zdobí stěny, či hudba linoucí se z reproduktorů. V suterénní místnosti nejsou okna, což je důmyslně vyváženo čtveřicí osvětlených akvárií, která jsou umístěna podél jedné ze zdí. Jelikož číšník hovoří, až na pár českých slov, takřka výhradně anglicky, přepínáme na cizí jazyk a v předtuše opulentního oběda objednáváme na úvod a “jen na ochutnání” smažené sabzi pratha, placky čapatí plněné kořeněnou zeleninovou směsí. Blahopřejeme si, že jsme si rozmařile neporučily rovnou dvě – placka zvíci talíře je rozumně pokrájena na čtvrtky a je přinesena v doprovodu tří roztomilých pestrobarevných mističek, jejichž obsah prý bude na naše přání znovu doplněn. Obsahují lákavé omáčky ve složení jogurt ochucený římským kmínem, okurka plus rajče; sladké čatní připomínající směs manga, dýně a jablek; a pálivé mango pickles s feferonkami a spoustou aromatického pikantního koření. Tyto skvosty dokonale zvýrazňují jemnou chuť smažené křupavé čapatí, která byla před slepením nadita zřejmě směsí brambor, mrkve, cibule a hrášku. S téměř plnými útrobami si poněkud opožděně vzpomínáme, že jsme si objednaly ještě druhý chod.
Letmý pohled do zdejší laboratoře chutí skýtá sympatickou podívanou na čistou, takřka domácí kuchyňskou linku, na níž se dojemně vyjímá zátiší s mixerem, vejci, limetkami a čerstvou zeleninou. Otáčí se tu domorodý kuchař, druhý muž místní posádky.
A už tu jsou druhé chody – murgh butter a jingha jalfrazi. První specialitu představují kousky grilovaného kuřecího masa, které bylo před úpravou hojně posypáno červenou směsí koření, ponořené do lososově zbarvené smetanové omáčky s mandlemi a kokosem. Celá kreace, doplněná barevnou rýží basmati, zprostředkovává přímé spojení s vyššími sférami: lahodnou, velejemnou, nasládlou chutí sem tam probleskne pálivý signál, potřebný k tomu, aby strávník opět přistál na pevné zemi… Subtilnějším dámám však doporučujeme poloviční porci.
Druhou lahůdkou jsou tygří krevety s čerstvými rajčaty, proužky cibule, plátečky okurky a paprikou v citronové omáčce. Krevety jsou šťavnaté a křupavé a spolu s mírně pálivou omáčkou jemně sladkokyselé chuti jsou skutečnou delikatesou. Mořskou chuť korýšů pikantní omáčka nepřehlušuje, ale dává jí další rozměr. Přílohou je i zde rýže basmati ochucená římským kmínem, jejíž některá zrnka byla obarvena na sytě červenou a zelenou. Vyhlíží to efektně, leč v obavách před jejich chemickým složením bychom asi raději volily fádní bílou…
Na návštěvě v dalekých krajích chceme ochutnat vše, tedy i dezert. Říkáme si o tradiční mangovou a pistáciovou zmrzlinu kulfi a šálek kávy. V nerezových kalíšcích (proboha zas ten kališnický Žižkov) se před námi záhy ocitají pokrájené kostičky zmrzlé hmoty, korunované kopečkem šlehačky. První reprezentant má barvu připomínající ředěnou mrkev (asi mango), druhý je vyveden v tónech světlé tereziánské zeleně (evidentně pistácie), ale oba se vyznačují především velkými krystalky ledu a toutéž přesladkou bází, která nejvíc ze všeho připomíná sunar. Mangová varianta je navíc obohacena tobolkami kardamomu a růžovou vodou, což jí dodává navýsost exotickou chuť, nicméně zvládáme pouze několik lžiček ze zdvořilosti a obracíme pozornost ke kávě, pravému lomcováku, který v podstatě nelze zmírnit ani mlékem ani cukrem.
Navzdory závěrečnému sladkému protivenství jsme s obědem naprosto spokojeny. Naše celková útrata činila 1 170 korun. Výborné jídlo, pozorná a přitom nevtíravá obsluha, lze si jen přát, aby tato malá enkláva byla zárodkem jakési pražské verze londýnského Soha.

Value for Money: 9/10
+ výborná domácí kuchyně
- před návštěvou záhodno oprášit znalosti angličtiny

MAILSI PAKISTANI RESTAURANT
Adresa: Lipanská 866/1, Praha 3
Tel.: 222 717 783

  • Otevírací doba: 12.00-15.00 18.00-24.00
  • Počet míst: 35
  • Druh kuchyně: pákistánská
  • Platební karty: ne
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, základy češtiny
  • Země původu nabízených vín: ČR, Itálie, Makedonie, Rakousko, Chile, Austrálie

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 19 bodů z 20

Celkem 54 bodů z 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Sabzi Prátha (placky čapatí plněné kořeněnou zeleninovou směsí, smažené) 95 Kč
Sabzi Bhuna (vařená míchaná zelenina v rajčatovo-zázvorové omáčce) 160 Kč
Jingha Jalfrazi (tygří krevety s čerstvými rajčaty, cibulí, paprikou, v citronové omáčce) 425 Kč
Murgh Butter (grilované kuřecí maso ve smetanové omáčce s mandlemi a kokosovou omáčkou) 200 Kč
Lamb ALOO (jehněčí maso s bramborem v kořeněné karí omáčce) 195 Kč
Somosas (taštičky plněné kořeněnou směsí a kořením) 70 Kč
Kheir (rýžový puding s pistácií) 50 Kč
Mango Kulfi (mangová zmrzlina dle tradičního receptu) 60 Kč

BRAND24

Výběr z vinného lístku:
Rulandské modré, 0,2l 50 Kč
Zwiegel Trebe 0,7l 295 Kč
Shiraz Cabernet (Australia), 0,7l 495 Kč
Rulandské bílé (Dry) , 0,2l 45 Kč
Rulandské šedé, 0,7l 275 Kč
Pinot Grigio (Italy), 0,7l 395 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).