Menu Zavřít

Ve stopách Američanů

11. 7. 2002
Autor: Euro.cz

ABB Mgr.

BRAND24

PRAHA (rek) - Nekompromisně zasáhlo vedení švýcarsko-švédského koncernu ABB, který se zabývá technologiemi v energetickém průmyslu, proti své londýnské pobočce zabývající se instalačními činnostmi. Vnitřní audit odhalil, že ve firmě zaretušovali několikamilionové ztráty v letech 1999 a 2000. Koncern ABB proto propustil větší část vedení a divizi zrušil.
Interní audit zjistil, že společnost uměle snížila náklady, aby se zakrylo jejich překročení při kalkulaci dlouhodobých kontraktů. Čistý příjem za rok 1999 by byl o třicet milionů dolarů vyšší, za rok 2000 o deset milionů. V minulém roce pak ABB doplnila zatajené nákladové položky ve výši přibližně 25 milionů dolarů. Také v pražské pobočce ABB proběhl vnitřní audit, který ale žádné vážnější chyby nezjistil, jak potvrdila její tisková mluvčí Jaroslava Mezerová.
Holding ABB byl v nedávné minulosti postižen třemi aférami. První byla způsobena obtížemi při refinancování úvěrů a firma se dostala do podobné situace jako přeúvěrovaný Enron. Druhá vypukla okolo odstupného bývalému řediteli Percy Barnevikovi a šéfovi exekutivy Goranu Lindahlovi ve výši 145 milionů dolarů. Titulky novin již předtím zaplnila kauza se žalobami na dceřinou společnost v USA za škody způsobené na zdraví používáním azbestových komponentů. Zůstalo ještě kolem 94 tisíc nevyřízených případů. Náklady na vyrovnání před odškodněním z pojištění však již dosáhly částky 51 milionu dolarů.
ABB oznámila za první čtvrtletí čistý zisk 114 milionů dolarů v porovnání se 138 miliony dolarů za stejné období minulého roku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).