Menu Zavřít

V zisku vede Česká spořitelna

2. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Bankovní sektor

Jedničkou v ziskovosti se mezi tuzemskými bankami loni stala Česká spořitelna. Její šéf Jack Stack si na závěr svého působení v Praze splnil cíl, který si před pár lety předsevzal: být výrazně ziskovější než Komerční banka (KB). Česká spořitelna loni dosáhla zvýšení zisku o třináct procent na 10,4 miliardy korun - především díky růstu objemu poskytnutých půjček a nárůstu prakticky u všech typů služeb.
Zisk KB rostl výrazně pomaleji, zvýšil se o dvě procenta na 9,1 miliardy korun. Třetí z velkých tuzemských bank, ČSOB, loni hospodařila s čistým ziskem 9,54 miliardy korun. Meziročně je to sice o osm procent méně, ale bez započtení loňských a předloňských mimořádných příjmů se výsledek zlepšil o desetinu na 8,89 miliardy. ČSOB navíc dle informací MF Dnes může ještě o část zisku přijít.
Podle listu přišla Česká národní banka s návrhem, aby ČSOB dala ze svého zisku stranou několik miliard korun jako takzvané opravné položky. Mají fungovat jako rezerva pro případ, že se ČSOB nepovede vyřešit několik velkých sporných obchodů zděděných po IPB. Pozůstatky po IPB momentálně dosahují výše 5,6 miliardy korun. Podle dosavadních výsledků soudních sporů existuje reálná možnost, že ČSOB spory prohraje a peníze bude muset státu zaplatit. A s touto možností by podle kontrolorů z centrální banky mělo počítat také účetnictví ČSOB. Oficiálně se ČNB odmítla vyjádřit s odkazem na mlčenlivost při výkonu bankovního dohledu. „O takových požadavcích ČNB nevím. A myslím, že mám lepší informace z ČNB než vy,“ řekl MF Dnes šéf ČSOB Pavel Kavánek.
Hlavní důvodem vysoké ziskovosti českých bank je poptávka tuzemských domácností po úvěrech. Všechny tři velké banky myslí na další expanzi a plánují otevírat nové pobočky. Nejambicióznější plán rozvoje pobočkové sítě má ČSOB, která plánuje do tří let otevřít zhruba sto padesát nových filiálek. Jen letos otevře Komerční banka dvacet pět nových obchodních míst. S realokací stávajících a otevíráním nových míst počítá i Česká spořitelna.

CONTENT24

tabulka:
SPOŘITELNA NEJZISKOVĚJŠÍ
Hospodářské výsledky českých bank
Banka Zisk* (v mld. Kč) Meziroční změna (v %) Bilanční suma (v mld. Kč) Meziroční změna (v %)
Česká spořitelna 10,39 +13,7 728 +11,4
ČSOB 9,54* -8,0 651 +8
Komerční banka 9,12 2,3 598 +16,3
Poznámka: *Čistý konsolidovaný zisk podle mezinárodních účetních standardů
Bez započtení mimořádných účetních položek v letech 2005 a 2006 skupině vzrostl zisk o 10 procent na 8,89 miliardy korun.
Pramen: banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).