Menu Zavřít

V zemi obrů

24. 8. 2006
Autor: Euro.cz

Největší výkladní skříň světa aneb Jaké rozměry může mít prodej automobilů

BRAND24

Zajeďte si na Mittlerer Ring. Nejlépe při západu slunce nebo v noci. Cestou ze severu na jih si uprostřed jednoho z nejrušnějších dopravních uzlů v Mnichově budete na několik vteřin připadat jako v zemi obrů. Z největší výkladní skříně na světě na vás v šesti podlažích září jako angličáky z vitríny několik desítek mercedesů.
Když Mercedes-Benz otevřel v létě 2003 novou centrálu, ukázal konkurenci nový rozměr prodeje automobilů. A to doslova. Elipsovitá, 65 metrů vysoká šestnáctiposchoďová skleněná věž centrály s nasvíceným otáčejícím se znakem na střeše tvoří vertikální kontrapunkt k horizontálnímu dopravnímu ruchu více než 170 tisíc denně projíždějících automobilů.
Podél Donnersbergerbrücke se od hlavní věže táhne 145 metrů dlouhý showroom. Rozměrná fasáda je díky své transparentnosti a variabilitě osvětlení ideálním prostorem pro tematicky laděné prezentace a kampaně. Vloni před Vánoci se například proměnila v obří adventní kalendář (na horním snímku), kdy se každý den „otevřelo“ nové okno s nasvíceným automobilem. Během letošního mistrovství světa se na ní objevil pavouk šampionátu, kde jednotlivé účastníky reprezentovaly mercedesy v barvách státních vlajek.
„Chtěli jsme vysoce transparentní dům,“ prohlásil při slavnostním otevření ředitel centrály Ulrich Kowalewski. „Aby bylo jedním pohledem vidět do všech prostor, a tím měli k sobě zákazníci a naši pracovníci co nejkratší cestu.“
Uvnitř je na co se dívat. Kromě administrativy, sklářské dílny, skladů či prodejních prostor nových i ojetých automobilů zde sídlí i prodejní a servisní centrum luxusních vozů Maybach (po Berlíně druhé v Evropě) či AMG/Design centrum. Když vstoupíte hlavním vchodem do showroomu, ocitnete se ve více než 25 metrů vysokém atriu obklopeni více než pěti sty novými i ojetými automobily všech modelových řad značky. Prostor, který pojme okolo 1500 lidí, se příležitostně mění ve výstavní plochu či koncertní síň. V jednom ze spodních podlaží můžete projít kolem veterána Mercedes-Benz 170 S Cabriolet A do vyhlášeného mnichovského Bar-Restaurantu Daimlers a cestou nahlédnout do historie značky na elektronických panelech zapuštěných do starých kožených kufrů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).