Menu Zavřít

V TRŽNÍCH VODÁCH

26. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Polský zlotý

PRAHA – Polská centrální banka zrušila od minulé středy pásmo pro pohyb směnného kursu zlotého v rozsahu plus minus patnáct procent od střední parity. Zároveň ukončila praxi průběžných „minidevalvací (naposledy o 0,3 procenta měsíčně). Zlotý se tak stal druhou měnou ve střední a východní Evropě, která opustila režim kursového pásma. Jako první tak učinila česká koruna, a to 27. května roku 1997 během měnové krize.

Hodnotu zlotého tak bude určovat jedině trh – tedy nabídka a poptávka po této měně – a také důvěryhodnost polského hospodářství v očích zahraničních investorů, napsal polský list Rzeczpospolita. „Naše rozhodnutí v žádném případě neznamená, že se centrální banka stahuje z devizového trhu. Vyhrazuje si právo zasáhnout, kdykoli to uzná za vhodné, prohlásila její guvernérka Hanna Gronkiewiczová–Waltzová.

Varšavští analytici, na které se odvolávají tiskové agentury, soudí, že centrální bance jde o to, aby kurs zlotého, dlouhodobě nadhodnocený, poněkud oslabil a ulevil běžnému účtu platební bilance. Jeho schodek dále nebezpečně roste a již dosahuje kolem osmi procent hrubého domácího produktu. Polský vývoz loni v běžných cenách klesl skoro o třináct procent.

CONTENT24

Trh reagoval na rozhodnutí banky vyšší poptávkou po zlotém i po polských vládních bondech, takže jeho kurs mírně posílil na pátečních zhruba 3,99 za euro.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).