Menu Zavřít

V poctivém hnízdě

28. 8. 2006
Autor: Euro.cz

Je příjemné objevit "Itálii", která si na nic nehraje

„Zkuste to… pizzeria Buschetto!“ Vemlouvavý citát z reklamy několikrát slyšený mne navnadil k tomu, abych nově otevřenou italskou restauraci objevil a do ní zašel. Nemohl jsem se zpočátku zorientovat, adresa mi evokovala jiný podnik, který jsem již znal.
Dnes se však protahuji průjezdem a za ním jako mávnutím hůlky čarodějovy otevírá se jiný svět, od hlučné, uprášené pražské ulice tolik odlišný. Procházím velkou členitou prostorou, obhlížím její vzhled hledaje, kde bych nejlépe zahnízdil. Interiér působí přívětivě, kombinace bílého dřeva, cihel, ručně kovaných prvků, to všechno navozuje lehkou, odpočinkovou náladu. Zajímavé jsou všelijaké balkonky se zvýšenou podlahou, oddělené od ostatních míst kovovým zábradlím, jinde zase za rožkem ukryté šámbry. Jednoduchá „tovární“ svítidla, ta nemají oslnit, jen posvítit, podtrhnout atmosféru. V rohu se nadouvá pec, tvarem a velikostí velice „golemózní“. Pikanterií je, že její „tlamu“ netvoří otevřená díra s ohništěm v pozadí, ale zcela současná dvířka se skleněným průzorem a řadou blikajících displejů. Hlavní sál je ozvláštněn sympatickým živým barem, ale také výzdobou, která mne na okamžik znejistěla. V jedné části Buschetta stojí zpola vzrostlý hájek bříz, zakomponovaný do prostoru. Polekal jsem se, že jsem si snad spletl orientaci a zamířil spíše na východ. Uklidnil mne až pohled do jídelníčku - bliny, boršč ani ucha v něm nebyly.
Usedám raději na zahrádce u malého stolku s nahou krémovou deskou, opatřenou bohatou menážkou s mnoha nejrůznějšími spéciemi. V mžiku se - nevím ani odkud - objevuje lepá, velice příjemná číšnice a předkládá mi zdařile zpracovaný lístek s vinnou kartou. Když se dobírám k pokrmu číslo 122, to jest zhruba do poloviny nabídky, vzdávám souboj s výběrem a všechno vkládám do rukou sympatické servírky. Potěšen seznávám její profesní kvality, které si v ničem nezadají s těmi exteriérovými. Během minutky sestavila dvě varianty meníčka, dvěma třemi dotazy se ujistila o správnosti své volby a vše rozhodla vlastně za mne. Příští dění ukáže, zda trefně. Prohlížím si efektní detaily výzdoby, v tomto případě mlýnský kámen, obrostlý jakousi „zeleninou“ - hodně to nahrává náladu venkova na italském jihu -, když vtom jsem znovu vyrušen. Slečna mi s kouzelným úsměvem a přáním dobré chuti servíruje úvodní chod večera. Insalata di mare, tedy marinované mořské plody, křehké listové saláty a bylinkové tousty. Na talíři vyhlíží vše více než lákavě. „Pugét“ křehkých, svěžích a evidentně čerstvých listů různých salátů různých barev, košatý a zvoucí, skrývá ve svém stínu to důležité. V lastuře „shellky“, správně hřebenatky, je-li vám libo, se jako vzácné kameje vrší blyštivé kousíčky drobných mořských živočichů. Vedle potom coby neumělá pagoda strmí na sebe vyskládané nepravidelné trojhránky dozlatova opečených toustů, svrchu jakoby obrostlých „mechovým polštářkem“ bylinek. A ještě - mezi zelenými a nachovými listy sem tam číhá trochu poťouchlé očičko minirajčátka.
V každém soustu se potkávají houfy rozličných chutí. Lehýnce nasládlá tělíčka krevet, centimetry chapadélek malých chobotnic, pevného masa neutrálního tónu, kroužky olihní, jemné a espritní a možná ještě kousky sépií, všechno „natažené“ pikantní marinádou limetko-octového ladění. K tomu pár čerstvých bylinek a čerstvé lístky salátů, všechno to sjednoceno do klubka pikantního výrazu, hodně to připomíná seviche. Jen marináda mohla být o čárku dvě živější - třeba skrze chilli papričky. Příjemný a povzbuzující začátek večeře, chyběl snad jen ten tak žádoucí a jedinečný nádech vůní a chutí přístavu, slané vody a chaluh, dosažitelný však jen u tvorů právě vylovených z vody. Předkrm ovšem, v rámci možností a ambicí restaurace uprostřed suchozemské části Evropy, byl ustrojen velmi povedeně.
Než by otakárek dvakrát mávl křídly jsem zdebarasován - téměř bezchybně - a za další chvilku, jež nestačila ani k přehlédnutí „scény“ vně i uvnitř podniku, se objevuje číšnice „oděná“ do oblaku vonných par a v hlubokánském talíři přede mne klade to, co se po chvíli stane hlavním dějstvím mého pobytu zde, totiž tagliatelle s pancettou a liškami. Krémově zbarvené, lesknoucí se hnízdo všelijak rozmanitě propletených širokých nudlí, takový je vzhled krmě. V četných záhybech jako v opravdové liščí noře se místy zablýskne zlatý klobouček rezavé houby. Jako garnitura slouží jen prostý list salátu a na něm stočená hoblina karotky. Ostatní parádu, jednoduchou, ale efektní, obstará už jen volně rozsypaný „trávník“ bylinek a koření. Ještě se tu a tam objeví malý, malinký kousíček masa, který zbyl po rozpuštění pancetty. Chuť to má báječnou, vrcholně vyladěnou, bez ostrých hran. Při skusu pevné nudle dodají spektru prostý obilný valér, rozhojněný důkladným filmem rozpuštěné slaniny. Houby se přidají svou ostrou, místy až arogantní příchutí, důsledně ovšem zkrocenou jednak těstovinou, jednak potom hladivou přítomností smetany. Do vyznění zasáhne ještě parmezán, oživí je jedinečným sólem, krátkým, o to však příjemnějším. Drobné „restíky“ masa se téměř neprosadí, jen kdesi hluboko a krátce. O to více zahrají jednotlivé bylinky, když si jich naberete dostatečně. Lehké ťuknutí bazalky, podkres oregána a pohlazení šalvěje, to všechno se promíchá do tvaru chuťového „hnízda“, podobného tomu z těstovin. Závěrečné vyznění, dostatečně mastné a mimořádně syté, odplyne ve vzácné harmonii obmyslných a velice chutných kantát.
Byl bych se býval vsadil, že do sebe nedostanu ani lžičku ničeho dalšího, ovšem „itinerář“, který mi naordinovala obsluhující, přikazoval ještě sněhová jablíčka s kokosem a ricottou. Dobrá, ať puknu, budou jablíčka. Ukázala se být moudrým tahem. Půlměsíce jablka, bohatě „posněžené“ cukrem a skořicí, spolu s kuličkami kokosovo-ricottové pastózní hmoty s kapičkou karamelu ukrytou v nitru malých bílých chlupatých kuliček zavřely večeři soustem více než znamenitým. Nakyslá, ostrá chuť ovoce byla povýšena a uhlazena kokosem a sýrem do aristokratické variety, v níž ještě v závěru dohrávaly své tóniny vanilka a skořice. Dojem byl příznivý, chuť kupodivu hladká a celkové vyznění lehce, ale opravdu jen stopově adstrigentní a zcela jistě digestivní.
Návštěva v podniku, který si nehraje na něco, čím není, ale na své parketě drží korouhev kvality, byla díky tamní kuchyni a profesním kreacím obsluhující dívky velice příjemným prožitkem a cena - účet zněl na 370 korun - bezezbytku akceptovatelná.

Value for Money 9/10
Plus: nakažlivě optimistická nálada a dobrá profesní práce personálu
Minus: stylově trochu rozháraný interiér

Ristorante italiano Buschetto
Na Poříčí 44, 110 00 Praha 1
tel.: +420 602 438 119
e-mail: buschetto-p@borskygastro.cz

  • Otevírací doba: Po-Ne: 10.00-23.00
  • Počet míst: restaurace 100, zahrádka 30
  • Druh kuchyně: italská se širokým výběrem pizzy a těstovin
  • Přijímané platební karty: všechny běžné
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina
  • Země původu nabízených vín: Austrálie, Česko, Itálie, JAR, Rakousko

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20
Celkem: 53 body ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Insalata Caprese (mozzarela, rajčata, bazalka, olivy) 80 Kč
Zapečený kozí sýr v zeleninovém lůžku (kozí sýr, cibule, paprika, rajče, kořenová zelenina) 90 Kč
Minestrone alla genovese (mrkev, fazole, žampiony, parmazán, rajčata) 30 Kč
Pestrý salát s bramborami, panchettou a červenou čočkou (listové saláty, opečené brambory, pancetta, čočka) 180 Kč
Pica Mica (sugo, mozzarella, chřest, okurka, majonéza, bazalka) 130 Kč
Lasagne bolognese (masové ragú, smetana, parmazán, eidam, drcená rajčata) 130 Kč
Gnocchi alla Pancetta (pancetta, šalotka, smetana) 120 Kč
Risotto Nero (olihně, rýže arborio, česnek, bílé víno, parmazán) 125 Kč
200 g Telecí Saltimbocca (telecí kýta, parmská šunka, šalvěj, víno Marsala) 235 Kč
200 g Vepřové medailonky al limona (vepřová panenka, citrón, kapary) 165 Kč
250 g Pečený tuňák po Sicilsku (tuňák steak, olivy, bazalka, ančovičky, rajčata) 195 Kč
200 g Grilované olihně plněné špenátem a rýží (olihně, listový špenát, česnek, rýže) 190 Kč
Čokoládové semifredo s vanilkovou omáčkou (čokoláda, vejce, cukrářské piškoty, vlašské ořechy, smetana, vanilka) 65 Kč

BRAND24

Výběr z vinného lístku:
Prosecco Frizzante, Marce Trevigiana 0,75 l 490 Kč
Luis Bthélémy Champgne 0,75 l 1900 Kč
Ryzlink vlašský suché 0,75 l - Vinné sklepy Lechovice 190 Kč
Oude Kaap - Chenin Blanc, Jižní Afrika 0,75 l 390 Kč
Verduzo dorato, Marca Trevigiana I.G.T. 0,75 l 490 Kč
Sauvignon, I.G.T. Veneto 0,75 l 490 Kč
Rosato Frizzante, Marca Trevigiana I.G.T. 0,75 l 490 Kč
Modrý Portugal suché, 0,75 l - Vinné sklepy Lechovice 220 Kč
Merlot Piave D.O.C. 0,75 l 390 Kč
Refosco dal peduncolo rosso I.G.T. 0,75 l 490 Kč
Oude Kaap Pinotage, Jižní Afrika 0,75 l 490 Kč
GaLeoNe Rosso I.G.T. 0,75 l 690 Kč
Hofbauer - Camez Private Reservé, Rakousko 0,75 l 1490 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).