Menu Zavřít

V očekávání Svaté trojice

27. 10. 2011
Autor: Euro.cz

Začátek lanýžové sezony, ochutnávka prvního letošního beaujolais anebo svatomartinské víno s husí pečínkou - listopad slibuje spoustu atraktivních zážitků

Lanýžová sezona dorazí i do Česka. Labužníci dávající přednost bílým lanýžům z Piemontu i ti preferující černé poklady Périgordu si během čtrnácti dnů od 14. do 27. listopadu přijdou na své. V pražské restauraci Bellevue se totiž v rámci už šedesátého Wine Clubu koná lanýžový festival, který má být oslavou vzácné houby. O doprovod pokrmů se postará dvojice piemontských vinařství, první týden to budou sklepy Marchesi di Gresy, druhý pak Ca’ du Rubaja.
V Bellevue budou rovněž přítomni zástupci sklepů Jeffrey Chilcot a Lorenzo Aluto. Na programu se kupříkladu objeví úžasné barbaresco Martinenga 2007 z produkce Marchesi di Gresy nebo stejně atraktivní Uno Langhe Nebbiolo 2008 ze sklepa Ca’ du Rubaja. A jaká překvapení se ocitnou na talířích? Šéfkuchař bude připravovat mimo jiné elegantní sottillissimu z telecí svíčkové s bílými lanýži nebo jednoduchou variaci brambor s rozmarýnem, sýrem taleggio a bílými lanýži. Périgordský druh zastoupí involtino z mořského ďasa a capuccinem ze savojského zelí s černými lanýži, nebo dýňové carpaccio s karamelizovanými krevetami a černými lanýži.

Šampaňská Praha

Začátek listopadu se nicméně ponese především ve znamení šampaňského. Jednou z prvních akcí měsíce bude už pátý ročník festivalu Grand Jour de Champagne. Z řady mimořádných setkání se skvělými víny malých i velkých domů namátkou vyberu třeba mystickou ochutnávku mága Richarda Juhlina při akci Trésor de Champagne 4. listopadu v Primátorském salonku Obecního domu. Večer pak propukne legendární Champagne Banket ve Francouzské restauraci tamtéž v režii šéfkuchaře Jacquese Auffrayse. Ovšem samotný vrchol je připraven na vyžádání zájemců a jmenuje se Svatá trojice. Obnáší degustaci tří ikon světového vinařství, přičemž protagonisty této vpravdě hvězdné události budou Champagne Salon, Romanée Conti a Château Petrus z mimořádného ročníku 1964.
Je toho ještě mnoho, co se pod taktovkou společnosti House Champagne Group chystá. Kupříkladu v pátek 4. listopadu se ve Smetanově síni můžete seznámit s řadou producentských champagne domů a jejich vín, mnohdy za osobní účasti vinařů. V sobotu lze zase třeba v restauraci hotelu Kempinski či v podniku Boudoir na Malé Straně absolvovat snídani se šampaňským a lanýži.

BRAND24

Svatomartinské i beaujolais

Na festival šampaňského naváže o dalším listopadovém víkendu další ze svátků svatomartinských vín. Jejich rostoucí oblibu dokazuje jak počet vinařů, kteří své produkty přihlásili, tak jejich celkové množství. Zatímco v roce 2005, prvním ročníku pod patronátem Vinařského fondu, připravilo 36 vinařů 125 tisíc lahví, měl by jejich počet letos podle očekávání překonat hranici dvou milionů. Na druhý listopadový pátek totiž 118 producentů připravilo bezmála 250 vzorků, navíc zájemci budou mít poprvé možnost ochutnat ve vybraných restauracích párování mladých vín s tradiční husí pečínkou.
V polovině měsíce se dočkají milovníci vín italských, konkrétně Brunella di Montalcino. Vinný bar Grand Cru v Červené tabulce přichystal na 15. listopadu mimořádnou degustaci těchto vín z velkých ročníků a velkých sklepů. Na akci, kterou povede zástupce vinařství Castello Banfi Alessandro Raise, se objeví báječné etikety s vročením 1995 až 2005. Na programu jsou úžasná vína Castello Banfi, Poggio alle Mura či Riserva Poggio al’Oro.
Hned o dva dny později nadejde bouřlivá noc ve znamení Beaujolais Nouveau. Oslava mladého vína, která vznikla před více než padesáti lety, dostala za ten čas olbřímí rozměry. Vždy třetí listopadový čtvrtek se asi ve 150 zemích světa rozlije řeka hravých ovocitých vín původem z apelace burgundské oblasti Beaujolais. Letos se očekává do České republiky import přibližně 200 tisíc lahví. K dostání bude jako každoročně v provedení od mnoha producentů a okusit ho budete moci kromě vinoték v osvědčených podnicích orientovaných na francouzskou kuchyni nebo tamní speciality.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).