Menu Zavřít

V Česku se zdražuje, ale pomaleji

16. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Stavební náklady

Za letošní první pololetí vzrostly stavební náklady kolem tří až deseti procent. „Stavební inflace“ tak ve srovnání s předchozími roky kvůli dopadům světové krize zpomalila. Vyplývá to ze studií společností Gardiner & Theobald a King Sturge. V dalším období prý růst stavebních nákladů zvolní ještě výrazněji.
Stavební náklady tlačil dosud nahoru například velký počet rozpracovaných developerských projektů, dražší energie nebo vysoká poptávka po stavebninách a nových zaměstnancích. To se však nyní údajně změnilo. „Česká republika v posledních měsících zaznamenává menší objem stavební výroby, než tomu bylo v minulých letech. S tím je spojeno očekávané zbrzdění růstu domácí inflace, pokračující snižování poptávky po stavební činnosti a pokles cen některých vstupů,“ konstatoval Martin Scheuch ze společnosti Gardiner & Theobald. „To se pravděpodobně odrazí do dalšího zpomalování růstu cen stavebních nákladů,“ dodal.
Ve stavebnictví se podle společnosti King Sturge začaly se zpožděním projevovat důsledky globální finanční krize, která ztížila přístup developerských společností k bankovním úvěrům a výrazně ovlivnila schopnost developerů zahájit stavbu nových projektů. „Vzhledem k tomu, že řada developerských společností dosud neprodala své již dokončené projekty, aby získala potřebný kapitál na realizaci stávajících či nových, očekáváme tlak na stagnaci či pokles cen stavebních prací,“ uvádí zpráva King Sturge.
Ze zemí, které společnost Gardiner & Theobald sleduje, rostly za letošních prvních šest měsíců stavební náklady nejrychleji v Rumunsku a Bulharsku, a to až o dvacet procent. „V prvním pololetí nebyly ještě v mnohých zemích patrné negativní vlivy celosvětové finanční krize, a proto zde byla intenzita stavební činnosti vysoká,“ vysvětluje Chris Gunn z Gardiner & Theobald. Nejmenší růst vykázaly stavební náklady v Itálii nebo Japonsku, kde se nezvýšily více než o tři procenta.

BRAND24

Tabulka:
Zdražení až o dvacet procent
Předpokládaný nárůst stavebních nákladů za první pololetí roku 2008 v procentech
Česká republika * 8-10
Slovensko * 10-15
Maďarsko* 8-10
Polsko* 8-12
Rumunsko * 15-20
Bulharsko * 15-20
Chorvatsko * 8-10
Itálie * 2-3
Nizozemsko * 4-5
Německo * 3-5
Francie * 5-8
Velká Británie * 4-6
USA * 6-8
Japonsko * 1-3
Čína * 18-20
Austrálie * 5-8
Pramen: Gardiner & Theobald

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).