Menu Zavřít

UŽ NEBUDEME KRÁST

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Napster

Los Angeles/Redwood City (Reuters) – Napster dostal minulý týden další dva políčky. Tím prvním bylo rozhodnutí soudkyně Marilyn Hall Patelové, podle kterého má Napster odstranit ze svého systému veškeré soubory chráněné autorskými právy. Druhou špatnou zprávou pro Napster se stala žaloba společnosti EMusic, která podobně jako Napster poskytuje hudební nahrávky prostřednictvím internetu. Na rozdíl od něj však účtuje poplatky a část výnosů poskytuje přímo umělcům. EMusic viní Napster z porušování konkurence a stejně jako hudební vydavatelství z porušování autorských práv.

Žaloba je podána u téhož soudu v San Franciscu, který přikázal Napsteru, aby znemožnil výměnu nahrávek chráněných autorskými právy. Jejich seznam má Napsteru poskytnout Americké sdružení nahrávacího průmyslu (RIAA).

Podle právních expertů rozhodnutí o zamezení výměny nahrávek přinese další sérii žalob. V jejich názoru je utvrzuje i sdělení producentů, kteří připravovali udílení hudebních cen Grammy. Napster využil situace a pustil do sítě zcela volně použitelné soubory s hudbou, která zazněla právě při předávání cen. Producenti se takovému postupu hodlají bránit.

Na Napster podaly ještě v roce 1999 žalobu největší světové nahrávací společnosti Universal Music,Warner Music, Sony Music, EMI Group a BMG. Podle nich kvůli Napsteru vydavatelům vznikají mnohamilionové škody za neprodaná cédéčka. Napster umožňoval bezplatnou výměnu hudebních souborů mezi zaregistrovanými uživateli a ti pak podle vydavatelů logicky neměli potřebu kupovat kompakty s nahrávkami právě jejich interpretů. Napster měl minimálně padesát milionů uživatelů z řad hudebních fanoušků. Minulý měsíc odvolací soud rozhodl, že Napster takovou výměnu chráněných materiálů umožňovat nesmí.

BRAND24

Podle dostupných informací již Napster začal blokovat některé chráněné nahrávky. Zároveň nabídl, že zablokuje zhruba milion souborů, aby nemusel svůj server uzavřít úplně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).