Menu Zavřít

ÚVĚRY OD NOKIE

13. 8. 2001
Autor: Euro.cz

France Télécom

Helsinki (Bloomberg, Les Echos) – Největší světový výrobce mobilních telefonů – finská Nokia – poskytne dvě miliardy eur francouzské telekomunikační společnosti France Télécom na financování rychlejších sítí. Současně od ní Nokia získala zakázku za 1,5 miliardy eur na nové přístroje.

Nokia zajistí vybavení sítě britské Orange, kterou France Télécom získal. V Británii bude Nokia jediným dodavatelem, naproti tomu ve Francii a v Německu, kde Orange provozuje síť Itinéris, respektive Wind, bude vybavení sítě zajišťovat s Alcatelem a Ericssonem.

France Télécom se spolu s dalšími evropskými telekomunikačními operátory obrátil na výrobce vybavení pro mobilní sítě, aby s nimi sdíleli rizika spojená s budováním sítí třetí generace – UMTS. Za licence v Evropě utratili operátoři devadesát miliard dolarů a dalších dvě stě miliard bude stát výstavba sítí.

„Pokud se telekomunikační společnosti domlouvají na takových půjčkách s dodavateli vybavení, vyplývá z toho, že nemají peníze, říká Darren Windhagauer z Bank of America v Londýně. Alcatel minulý týden oznámil, že se společností France Télécom dohodl kontrakt na dodávku vybavení sítě za 315 milionů eur.

BRAND24

Nokia minulý týden získala také další kontrakt od Hutchison 3G ve výši půl miliardy eur. Současně se Nokia zavázala k poskytnutí 740 milionů eur na financování sítě. Vedení Nokie tvrdí, že bude poskytovat financování „dobrým klientům s dobrými byznysplány .

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).