Menu Zavřít

Útlum vypadá jinak

15. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Jaderná energetika

BRAND24

PRAHA (jef) – Jaderná energetika nedbá na kampaně ekologů a v loňském roce zaznamenala slušný růst. Ve světě byly uvedeny do komerčního provozu dva nové jaderné bloky: třetí blok JE Onagawa v Japonsku a 1. Blok JE Volgodonsk (dříve Rostov-1) v Rusku. Naopak odstaveny byly 1. a 2. blok jaderné elektrárny Hinkley Point A ve Velké Británii kvůli připravované rekonstrukci. Počet pracujících reaktorů na světě - 438 - však zůstal stejný jako v roce 2000. Vyplývá to z nedávno zveřejněného přehledu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).
Celkový instalovaný výkon loni vzrostl o jedno procento proti roku 2000 na 354 906 MW. Zasloužily se o to především USA, kde tamní dozor nad jadernou energetikou povolil zvýšení kapacity 20 jaderných bloků. Další povolené zvýšení kapacity oznámily též jaderné elektrárny v Belgii, Španělsku a Švýcarsku. V současné době činí podíl jaderných zdrojů na světové produkci přibližně sedmnáct procent.
Česká republika loni oznámila rekordní produkci elektřiny z jaderných zdrojů, když elektrárna Dukovany vyrobila 13,6 miliardy kWh a první blok elektrárny Temelín v procesu spouštění dodal do sítě 1,2 miliardy kWh elektrické energie. Podíl jaderných elektráren na výrobě elektřiny v Česku se pohyboval kolem 20 procent.
Také Německo, kde loni v létě koalice vládních stran uzavřela dohodu s provozovateli jaderných elektráren o zkrácení provozní životnosti všech devatenácti bloků v příštích dvaceti letech, loni zaznamenalo rekord. Společně tyto elektrárny loni vyrobily 171,3 miliardy kWh elektřiny. Na německé výrobě elektřiny se podílely 36 procenty.
Historický rekord oznámilo Švýcarsko, kde loni vzrostl objem elektřiny z jádra o 1,3 procenta proti roku 2000 na 25,3 miliardy kWh. Tamních pět reaktorů vyrábí čtyřicet procent z celkové produkce elektřiny v zemi.
Nezaostalo ani Rusko, které loni ve svých 29 provozovaných jaderných blocích vyrobilo 134,9 miliardy kWh elektřiny, o 3,3 procenta více než v roce předcházejícím, a rovněž znamenalo historický rekord. Vzrostl také podíl výroby z jádra na produkci ze 14,9 procenta v roce 2000 na 15,4 procenta loni.
Ve Švédsku, kde před deseti lety parlament rovněž rozhodl o útlumu jaderné energetiky, loni stoupla produkce elektřiny z jádra o 26,4 procenta proti roku předcházejícímu. Podíl jedenácti provozovaných jaderných bloků na celkové výrobě elektřiny se meziročně zvýšil ze 39 procent na 44 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).