Menu Zavřít

ÚSTAVNÍ SOUD UVOLNIL KOHOUTKY

20. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Lidový dům

Rozhodnutí Ústavního soudu, které definitivně přiřklo vlastnictví Lidového domu ČSSD, uvolnilo finanční kohoutky vládní straně. Kvůli mnohaletým soudním sporům totiž firma, která na parcelách patřících k Lidovému domu vystavěla obchodní středisko, p osílala nájem na blokovaný účet. Sociálním demokratům tak teď padne do klína 180 milionů korun, jimiž by místopředseda ČSSD Karel Kobes mohl splatit pohledávky utajovaným věřitelům.

Areál Lidového domu tvoří pět domů v Hybernské ulici, v centru Prahy. Sociální demokracie v něm sídlí od roku 1907, kdy náklady na jeho koupi hradili tehdy členové strany, odbory a list Právo lidu. V roce 1939 byla založena akcio vá společnost Cíl, která se stala vlastníkem Lidového domu (politické strany nesměly vlastnit nemovitosti), a držiteli jejích akcií byli funkcionáři ČSSD a ve stanovách společnosti stálo, že její majetek patří straně. V roce 1948 sice spol ečnost Cíl přestala fungovat, ale nikdy nebyla právně zrušena.

BRAND24

Předmětem soudních sporů byla především právní kontinuita současné ČSSD se stranou, která pražské sídlo pořídila, a otázka vlastnických vztahů u společnosti Cíl. Díky poúnorové činnosti sociální demokracie v zahraničí nakonec nejvyšší soudní instance ČR uznala, že ČSSD nezanikla sloučením s KSČ, a potvrdila její právní kontinuitu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).